RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge utfordrer Microsoft

Sist oppdatert:
I løpet av 2008 legges all informasjon fra stat og kommune ut på åpne dokumentformater.

Regjeringen krever at alle skal kunne lese offentlige dokumenter uten å måtte bruke programmer fra Microsoft.

- Hvert år legger offentlig forvaltning ut om lag 60.000 dokumenter som ikke alle kan åpne, sier fornyelses- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys til TV 2 Nyhetene.

Hun vil ha slutt på at offentlige nettsider legger ut dokumenter som du må ha Microsoft Word eller regnearket Excel installert på maskinen din for å kunne lese. Datagigantens dokumentformater skal bort fra det offentlige.

- Innbyggerne skal ikke måtte ha en spesiell programvare for å åpne informasjon vi har lagt ut på nettet. Alle skal kunne åpne offentlig informasjon eller gå inn og finne ut av offentlig informasjon, og det er det vi legger til rette for nå, sier Grande Røys.

Om ett år skal all offentlig informasjon som legges ut på nett, være i såkalte åpne standarder - som du skal kunne lese uten programmer fra Microsoft. Statsråden vil gjerne også at forvaltningen internt tar i bruk åpne programvareløsninger, som Open Office - i stedet for å bruke programpakkene fra Microsoft.

- Jeg er ikke så opptatt av Microsoft, jeg er opptatt av at konkurrentene til Microsoft skal få en anledning til å bli aktører på banen.

Regjeringen håper kravet om åpne dokumentformater vil gjøre det lettere for andre enn Microsoft å levere programvare til den offentlige forvaltningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere