RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge varmes opp

Sist oppdatert:
Klimaendringer fører til at permafrosten i Norge varmes opp. Forskere venter at oppvarmingen av bakken vil fortsette.

- De siste 20-30 årene har vi hatt en ganske kraftig temperaturøkning i hele verden. Temperaturen i Norge har økt omtrent én grad i løpet av denne perioden, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk Institutt til TV 2 Nettavisen.

Meteorologisk institutt har målt temperaturene i borehull på Juvasshøe i Jotunheimen og Janssonhaugen på Svalbard. Siden målingene startet i 1998-99 har temperaturen på 20 meters dyp steget med 0,25 grader på Juvvasshøe og nærmere 0,4 grader på Janssonhaugen.

Helt ned til 70-80 meters dyp i permafrosten kan en nå spore en temperaturendring, som skriver seg fra en økt overflatetemperatur de siste tiårene.

Økt skredfare
Oppvarmingen av permafrosten fører til at grensen for permafrost trekker seg oppover i høyden. Permafrost som er nær smeltepunktet er spesielt følsom for et varmere klima. Oppvarming av bakken kan skape stor ustabilitet, og i bratt terreng utløses det lett jord- og fjellskred når permafrosten varmes opp eller forsvinner.

- Dette er det samme problemet som man har i Alpene. Fjellsider som før var frosne, tiner og kan lettere rase ut, sier Isaksen.

Varmesomrene i 2002 og 2003 kunne folk som gikk i fjellet rapportere om en økt hyppighet av steinsprang og små skred, forteller forskeren. Det er ikke først noen systematisk oversikt over skredene, men det kan virke som en konsekvens av at bakken tinte mer enn vanlig.

Det blir varmere
Forskerne venter at bakketemperaturen vil stige ytterligere i årene som kommer.

- På Svalbard er bygningene og veiene fundert på permafrost. Foreløpig er det ganske kaldt, men vi forventer en betydelig temperaturøkning de neste ti årene. Dersom det slår til, kan befolkningen på Svalbard oppleve problemer på sikt, sier Isaksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere