RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge vil rammes av jordskjelv

Sist oppdatert:
Seismologer forventer at ødeleggende jordskjelv vil ramme Norge. Når, vet de imidlertid ikke.

Vestlandet blir relativt ofte rammet av jordskjelv. Både i 1988 og 1989 opplevde landsdelen jordskjelv som målte 5,2 på Richters skala.

- Vi venter et skjelv på Vestlandet målt til over fem på Richters skala innenfor en fem- til tiårsperiode, sier forsker Hilmar Bungum ved seismologisk senter på Kjeller (NORSAR) til Aftenposten.

For Østlandet sin del, forventer forskerne et ødeleggende skjelv, men kan ikke si når.

- Geologiske forhold tilsier at det er grunn til å vente kraftige fremtidige jordskjelv i blant annet Oslofjord-området, sier seniorforsker Conrad D. Lindholm ved NORSAR.

Det siste store skjelvet i Norge var i 1904. Det målte 5,4 på Richters skala. Det kraftigste skjelvet registrert i Norge, rammet Nordland i 1918. Det var på 5,8. Til sammenligning var jordskjelvet i Pakistan på 7,6.

Men selv om jordskjelvene i Norge er langt mindre enn i Pakistan, vil det kunne være ødeleggende.

- Skulle et lignende jordskjelv (som i 1904 red anm.) ramme i fremtiden, kan vi vente oss store ødeleggelser etter norsk målestokk. Vi må regne med ødelagte jernbanelinjer, veier og viktige kabler, og som vil medføre brudd på samfunnsmessig kommunikasjon, sier Lindholm.

Han sier at den norske bygningsmassen ikke er laget med tanke på jordskjelv, og at man derfor ikke vet hvordan husene vil stå imot rystelser i grunnen, skriver Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere