*Nettavisen* Nyheter.

Norge visste om CIA-oppdrag

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Forsvarets etterretningstjeneste visste at CIA hadde agenter på norsk jord i 2003 samtidig som mulla Krekar fryktet kidnapping.

01.08.06 12:32

Klikk her for å lese TV 2 Nettavisen på mobilen din!

Norske etterretningskilder opplyser overfor TV 2 Nettavisen at personer innen Forsvarets etterretningstjeneste fikk vite om to navngitte CIA-agenter i Norge samtidig som mulla Krekar fryktet at han skulle bli kidnappet.

Det er imidlertid uvisst om norsk etterretning visste hvilket oppdrag agentene hadde. Dersom de to agentenes oppdrag i Norge ikke ble godkjent, er det et klart brudd på norsk lov.

- Ingen skal kunne operere på egenhånd. Prinsippet for samarbeid med utenlandske myndigheter i Norge er at norsk politi aldri skal gi fra seg ledelsen eller jurisdiksjonen, opplyser seksjonsdirektør Ingrid Wirum i Justisdepartementets politiavdeling til TV 2 Nettavisen.

- Krekar skulle kidnappes
Krekars advokat, Brynjar Meling, har gjentatte ganger sagt at hans klient fryktet å bli kidnappet av CIA.

- Vi ble fortalt av pålitelige kilder at det var en kidnappingsplan. Vi ble fortalt at det hadde blitt sendt agenter fra USA som skulle bringe mulla Krekar til Guantanamo, sier advokat Meling til TV 2 Nettavisen.

Mye tyder på at frykten ikke var ubegrunnet.

Sommeren 2003 kom to CIA-agenter til Norge under dekke av å være amerikanske forretningsfolk. De to agentene, Cynthia Dame Logan (45) og Gregory Asherleigh (51) kom rett fra en operasjon i Milano hvor de nå er etterlyst for brutalt å ha kidnappet den muslimske geistlige Osama Mustafa Nasr på åpen gate. Nasr ble senere fraktet til Egypt hvor han skal ha blitt torturert. Siden har han vært sporløst borte.

Bonuspoeng avslørte senere at Logan og Asherleigh dro direkte til Norge. Stavanger Aftenblad har også skrevet om en tredje agent som kom til Norge.

Få dager før Asherleight ankom Norge, skrev Krekars advokat, Brynjar Meling, et brev til norske myndigheter der han ba om politibeskyttelse for Krekar.

Misnøye med PST
Allerede i 2003 skrev TV 2 Nettavisen om CIAs utvidede virksomhet i Norge. VG skrev den gang at daværende justisminister Odd Einar Dørum skal ha gitt CIA utvidede fullmakter til å operere i Norge. Bakgrunnen var sterk misnøye med innsatsen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det ble imidlertid satt krav om forhåndsgodkjenning av operasjoner som forutsetter omfattende, utenlandsk etterretningsvirksomhet i Norge.

Ifølge seksjonsdirektør Ingrid Wirum i Justisdepartementets politiavdeling i Justisdepartementet skal enten PST eller UD godkjenne alle aksjoner. Det er også et ufravikelig prinsipp om at all etterretningstjeneste på norsk jord skal skje under norsk ledelse.

Styrte agenter fra Stavanger
VGs påstander om økte fullmakter til CIA ble senere avvist av Dørum, men informasjon TV 2 Nettavisen fikk tilgang til viste at en amerikansk etterretningscelle styrt fra Nato-hovedkvarteret på Jåttå utenfor Stavanger økte sin agentvirksomhet mot norske muslimer.

Klikk på bildet for å forstørre.

At personer innen norsk etterretning visste om de navngitte CIA-agentene, overrasker ikke Krekars advokat, Brynjar Meling.

- Dette stemmer godt overens med de opplysningene jeg fikk den gangen. Mine opplysninger var fra uoffisielle kilder. Og dersom nye kilder bekrefter det samme overfor TV 2 Nettavisen er dette alvorlig etter min mening, sier advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Han etterlyser en gransking av påstandene, men tror ingen i regjeringen eller opposisjonen har ryggrad nok til å gripe fatt i saken.

- Det vil være politisk selvmord, sier Meling.

Taust fra e-tjenesten
Ingen i Forsvarets Etterretningstjeneste ønsker å kommentere saken overfor TV 2 Nettavisen.

- Vi verken bekrefte eller avkrefte dette. Rett adresse er PST som håndterer nasjonale saker, opplyser oberstløytnant John Inge Øglænd ved presse- og informasjonsavdelingen til Forsvarets operative ledelse på Jåttå til TV 2 Nettavisen.

Politiets sikkerhetstjeneste ønsker heller ikke å uttale seg om saken overfor TV 2 Nettavisen. De ønsker heller ikke å kommentere om de samarbeider med CIA i andre saker.

- Vi går aldri offentlig ut med informasjon om hvilke samarbeidspartnere vi har. Vi har våre samarbeidspartnere, mens andre samarbeider med andre, sier fungerende informasjonssjef Anne Martens ved PST.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag