*Nettavisen* Nyheter.

Norge visste om falsk Jordan-siktelse

Norske myndigheter visste at utleveringsvarslet fra Jordan var et falsum fra første stund.

14.09.04 08:26

Jordan ble bedt om å konstruere en falsk siktelse mot mulla Krekar, lenge før det var kjent at han ville bli utvist fra Iran til Nederland.

Dokumenter TV 2 Nettavisen har fått tilgang til viser at Jordan var kjent med at Nederland ville komme til å pågripe Krekar lenge før Krekar landet i Amsterdam, og lenge før nederlandske myndigheter hadde hørt om mullaen.

Utleveringsbegjærinen var en del av spillet som TV 2 Nettavisen skrev om i går.

Da avslørte vi at Norge kjente til at mulla Krekar var arrestert i Iran, og at han ble utvist til Nederland, lenge før Utenriksdepartementet hevder å kjenne til saken. Mens UD hevder å ha blitt informert om arrestasjonen først etter at Krekar ble pågrepet i Nederland, skrev TV 2 Nettavisen i går at Norge spilte en svært aktiv rolle for å få Krekar arrestert i Nederland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Faks sendt for tidlig
12. september 2002 klokken 08.30 ble grensekontrollen på Schipol varslet fra Nederlands ambassade i Teheran om at Krekar var på vei, og at han var al-Qaida-medlem.

Seks minutter senere, klokken 0836, tikket det første varslet om utleveringsbegjæring inn på Interpol-kontoret i Haag. Faksen er datert 13. september 2002, men faksen viser at den er sendt en dag tidligere.

I faksen fra Interpol i Amman begjærer Jordan mulla Krekar utlevert på grunn av «criminal conspiracy to commit crimes against individuals».

Men videre skriver Interpol Amman: «The information available that he was (red. uthevet) arrested in Amsterdam International airport.»

Ifølge denne faksen visste altså jordanske myndigheter at Krekar skulle bli arrestert i Nederland - over to timer før han faktisk ble arrestert - mer enn en og en halv time før flyet hans landet i Amsterdam.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jordan ble informert
Ifølge etterretningskilder ble Jordan varslet om Krekars arrestasjon i Iran av amerikanske myndigheter kort tid etter pågripelsen i Teheran. Jordan ble bedt om å legge fram en siktelse mot mullaen, som skulle føre til at han ble utlevert til Jordan.

USA hadde på dette tidspunktet utpekt Ansar al-Islam som en hovedfiende i Irak, og som en samarbeidspartner med både Saddam og al-Qaida. Amerikanerne ønsket for enhver pris å få satt Ansar-leder Krekar ut av spill før Irak-krigen.

Amerikanerne har flere ganger tidligere brukt Jordan som et transittland for terror-mistenkte. Ifølge Amnesty International har tortur blitt benyttet mot utenlandske fanger i Jordan. Flere fanger skal også ha blitt utlevert til USA etter å ha «tilstått» i avhør foretatt av statssikkerhetstjenesten i Jordan.

Planen slo feil fordi begjæringen ble forkastet både av nederlandsk og norsk rettssystem fordi man ikke trodde på siktelsen. TV 2 Nettavisen avslørte før det endelige avslaget at siktelsen var falsk.

Sendt ut varsel
Telefaksen fra Jordan om morgenen den 12.september viser at Jordan visste at Krekar ville bli pågrepet i Nederland.

I tillegg bekrefter etterretningskilder overfor TV 2 Nettavisen at også norske myndigheter var informert om arrestasjonen av Krekar i Teheran.

Kilder i tysk etterretning, og hos myndighetene i Iran, bekrefter at det ble sendt ut et varsel til flere vestlige etterretningskilder om at Krekar var pågrepet i Teheran. Dette varselet skal ha blitt sendt ut i tidsrommet 8. til 10. september. Mer enn to dager før norske myndigheter mener de kjente til saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

Norge varslet om utleveringsbegjæring
I tillegg informerte norske myndigheter Nederlands ambassade i Teheran om at mulla Krekar trolig var etterlyst av Jordan, og at det kunne komme en utleveringsbegjæring. Dette skjedde ifølge grensepolitiet i Amsterdam ved 09-tiden den 12. september. Dette til tross for at Krekar på dette tidspunktet, ifølge kilder i KRIPOS, ikke var etterlyst gjennom Interpol.

Utenriksdepartementets pressetalsmann Karsten Klepsvik avviser at Norge kjente til utleveringsbegjæringen fra Jordan.Les hele intervjuet med Klepsvik her.

Etter at amerikanske etterretning var varslet om pågripelsen i Teheran, ble kolleger i Norge og Jordan varslet. Deretter ble det bestemt hvordan Krekar skulle kunne avhøres av amerikanerne på et «trygt» sted. Derfor ble Jordan kontaktet, og narkotikasiktelsen ble fabrikert.

De eneste som ikke visste var nederlandske myndigheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.