SSB og Finansdepartementet har i sine prognoser at kjøpekraften faller betydelig i 2016, med henholdsvis 1,2 prosent og 1,0 prosent.

Også Norges Bank tror at lønningene mer enn spises opp av at prisene stiger i 2016, slik at man i realiteten får mindre for hver krone man tjener.

- Det snudde i 2016. Da fikk vi en lavere gjennomsnittlig lønnsvekst enn prisveksten, slik at folks kjøpekraft faktisk går ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i Politisk kvarter på NRK1 og P2 onsdag morgen, ifølge nrk.no.

Tror ikke det har gått opp for folk

For mens lønningene ventes å stige med 2,3 prosent, venter sentralbanken at prisene stiger langt mer, hele 3,6 prosent ifølge sentralbankens siste beregninger.

- Man kan være litt i tvil om dette har gått opp for folk ennå, sier Olsen til nrk.no.

(med denne kalkulatoren fra smartepenger.no kan
du selv beregne din egen reallønnsutvikling)

27 år siden sist

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier til NRK at det er første gang på lenge at dette skjer. Vanligvis har folk fått litt mer å rutte med hvert eneste år her i landet, i flere tiår på rad.

Sist nordmenn opplevde en nedgang i kjøpekraften var i 1989. Les mer i saken: Du får mindre penger og prisene vil øke

- Det er det første året på lenge, at dette er et faktum. Vi tror også at det blir en svak utvikling i lønnsveksten fremover, sier hun til nrk.no.