*Nettavisen* Nyheter.

Norges dommedagshvelv

Noah reddet all verdens dyreliv med sin ark, nå vil Norge redde all verdens planteliv med sin. Se tegningene her.

13.01.06 09:52

Norske myndigheter er i full gang med planleggingen av et «matlager», populært kalt et dommedagshvelv, som skal redde verden dersom en akutt global atom- eller naturkatastrofe inntreffer.

I verste fall nødvendig
Ideen om slike genbanker for å bevare biologisk mangfold er verken ny eller oppsiktsvekkende. Spesielt med det norskfinansierte hvelvet er at tunnelen man planlegger å bygge skal ha rom for frø fra hele verden: Det er verdensomspennende matsikkerhet som står i fokus.

Skal verdens befolkning reddes ved globale eller regionale, menneske- eller naturgenererte katastrofer, må sikkerheten ved det arktiske frølageret være ekstremt høy.

- Utfordringen med å sikre frøprøvene er at disse ressursene i prinsippet skal bevares for alltid, forklarer førsteamanuensis Trond Berg ved forskningsinstituttet Noragric til TV 2 Nettavisen.

Krever langsiktig katastrofeplanlegging
Slik langsiktig planlegging er akkurat hva verden trenger mer av, mener mange, men det er svært vanskelig både med hensyn til planlegging og gjennomføring. Hvem vet hva morgendagen bringer?

- En rekke genbanker har gått tapt som følge av krig, naturkatastrofer – eller manglende finansiering, sier Berg.

For eksempel ble datidens største genbank utsatt for forsvinningsfare da Sovjetunionen kollapset i 1991. Konfliker i Somalia og på Balkan har også rammet biologiske bevaringsbanker.

Derfor har eksperter på området forsøkt å forestille seg alle mulige tenkelige katastrofescenarier på tvers av tid og rom i den grad dét er mulig.

- En antar at ikke noen tenkelig form for ulykke kan ødelegge lageret, forteller Berg.

Årsaken er at lageret er planlagt å ligge på Svalbard, der duplikater av alle frøprøver vil bil lagt i langtidslager i permafrost.

I tillegg til permafrostens bevaringsevne i kraft av to-tre minusgrader celsius, vil strømtilførsel sørge for enda lavere temperatur.

- For at frøet skal holde seg så lenge som mulig vil det bli fryst ned til minus 18 grader celsius, forteller informasjonsmedarbeider Grethe Evjen i Landbruksdepartementet.

Evjen er sentral i den tverrdepartementale gruppen som bidrar i planlegging av hvelvet. I tillegg bidrar internasjonal ekspertise, blant annet fra Global Crop Diversity Trust.

- De har som formål å sikre genbanker i verden i dag. Ekspertene på området ser dette som et viktig bidrag til å sikre matvaresikkerheten, og som en siste bit i puslespillet til å etablere et fullverdig bevaringssystem, sier Evjen.

- Enorm betydning
Global Crop Diversity Trust ledes av den internasjonalt anerkjente matsikkerhetsforskeren Cary Fowler, tidligere ansatt ved Noragric.

- Hvis det aller verst tenkelige skulle skje, vil dette gjøre at verden kan bygge opp igjen jordbruk, sier Fowler til bladet New Scientist.

Hun kan opplyse om at hvelvet, slik det ser ut nå, skal ligge i Longyearby-området.

Byggingen av matsikkerhetsstasjonen vil tidligst begynne neste år.

- Vi jobber mot åpning i 2007, men noen mer detaljert oversikt over prosjektet får vi ikke før til våren, sier Evjen.

Prosjektet er planlagt å koste om lag 20 millioner norske kroner.

Sikkerhet på selve området er det imidlertid ikke satt av store midler til – det skal i det store og hele de omvandrende isbjørnene sørge for, sier Fowler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag