*Nettavisen* Nyheter.

Norges første søppeldom

En Kragerø-mann er av Økokrim dømt til tre års fengsel for å ha forurenset det ytre miljø.

10.04.06 15:21

- Mannen ble bl.a. dømt for å ha signert at hans bedrift ikke forurenset det ytre miljø i årsberetningen. Det er første gangen vi ser en slik dom i Norge, sier Hans Tore Høviskeland konstituert førstestatsadvokat.

Farlige gasser
Den domfelte Kragerø-mannen var leder, styreformann og majoritetseier i en bedrift i Kragerø som drev med håndtering av spesialavfall. Med oppdrag fra oljeselskaper på kjøring, innsamling og håndtering av spesialavfall som spillolje, kjemikalier og oljeemulsjoner misbrukte mannen sin rolle til egen fordel. En lokal barneskole måtte bl.a. stenge da det ble fare for utvikling av farlige gasser som følge av mannens ulovlige virksomhet.

Anonymt brev
Saken startet med et anonymt brev om forholdene, og i dommen heter det at er spesielt utspekulert siden mannen hadde et samarbeid med offentlige myndigheter.

- Det har betydning for straffeutmålingen at saken gjelder en bedrift som med særskilt offentlig tillatelse driver med behandling av spesialavfall som næring, heter det.

Økokrims miljøteam håper denne alvorlige saken har en allmennpreventiv virkning.

- Miljøkriminalitet i kombinasjon med økonomisk kriminalitet er noe Økokrim prioriterer, sier Høviskeland. Det er for øvrig lite rettspraksis på dette området.

Alvorlig sak
Agder lagmannsrett skjerpet straffen for den tidligere bedriftsleder til ubetinget fengsel i tre år, inndragning av fire millioner kroner og framdømt retten til å driver næringsvirksomhet i fem år. Han er også den første i Norge til å bli dømt for å ha forurenset det ytremiljø skriver miljøteamet til Økokrim.

Saken begynte først i Vest-Telemark tingrett og endte i Agder lagmannsrett med domfellelse for grovt bedrageri, brudd på forurensningsloven, økonomisk uttroskap, falsk forklaring og brudd på regnskapsloven.

- Økokrim er tilfreds med at vi har fått gjennomslag for faktum i saken og at retten anser dette som er viktig sak siden den handler om både økonomisk- og miljøkriminalitet, sier Hans Tore Høviskeland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag