Gå til sidens hovedinnhold

Norges navle er funnet

Sjekk hvor Norges geografiske midtpunkt ligger.

Kongerikets midtpunkt er offisielt funnet og åpnet av Turistforeningen og Statens kartverk.

Norges geografiske midtpunkt ble offisielt åpnet på søndag. Nye målinger viser at punktet ligger i Steinkjer kommune, omtrent midt mellom Vakkerlifjellet og Skjækervatnet.

Den norske turistforening og Statens kartverk samarbeidet om prosjektet. Overingeniør Harald Stavestrand har regnet seg frem til balansepunktet.

Kunne vært i Sverige
Stavestrand fikk ideen om å finne koordinatene til det perfekte balansepunktet i Norge for 20 år siden. Men datateknikken har ikke gjort det mulig før nå.

Selve jobben med å finne midtpunktet tok ikke mer en et par dager med en kraftig pc. Likevel har det ikke alltid vært helt klart hvordan punktet skulle måles.

- Jeg var usikker på hvordan det skulle måles siden landet vårt har en slags bananfasong. Derfor kunne midtpunktet blitt i Sverige. Men dagens datateknikk gjør det mulig å finne riktig punkt, sier Stavestrand til TV 2 Nettavisen.

Nå er overingeniøren 100 prosent sikker på hvor Norges midtpunkt er. Det nøyaktig tilmålte punktet er nå markert med en varde. Den er plassert 63 grader 59 minutter nord og 12 grader 18 minutter øst.

Fant arealtyngdepunktet
Stavestrand har beregnet arealtyngdepunktet til Norge. Balansepunktet til det 324.000 kvadratkilometer store landet vårt er funnet ved å dele Norge opp i kartruter på én kvadratkilometer hver.

- Denne metoden er internasjonalt godkjent og brukes også i andre land for å finne geografiske midtpunkt, sier Stavestrand.

Den samme metoden er brukt for å finne Europas midtpunkt, som befinner seg i Vilnius, hovedstaden i Lithauen.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg