Den norske varmerekorden har stått siden 20. juni 1970 da det ble målt 35,6 grader på Nesbyen. Nå er samme temperatur målt i et av landets nordligste fylker - i Laksfors i Nordland.

- Nå er det tangering av norgesrekorden fra 1970 på Nesbyen, men vi tar forbehold om at vi skal sjekke stasjonen, påpeker statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen.

Meteorologisk Institutt skal dobbeltsjekke at stasjonen fungerer som den skal, og ifølge Granerød kan det ta noen dager før vi får det endelige svaret.

Sett over det hele, har Nordland vært et av Europas varmeste steder lørdag. I Saltdal er det målt 34,6 grader og i Godøy er det målt 33,6 grader, skriver VG.

Den høyeste verifiserte temperaturen er målt i Mosjøen før klokken 17, med 35 grader.

Fylkesrekord i Sogn og Fjordane

Den gamle fylkesrekorden for Nordland var på 33,8 grader. Dermed kan fylkesrekorden nå være slått med hele 1,8 grader, melder NTB. Også I Sogn og Fjordane er fylkesrekorden slått.

- Det har vært høye temperaturer i store deler av landet, og det er vel egentlig bare i Finnmark at det ikke har det. I Sogn og Fjordane er det satt ny fylkesrekord med 33,9 grader i Fjærland, forteller Granerød til Nettavisen.

Den gamle fylkesrekorden, på 33,4 grader, ble målt på Lærdal i fjor.

Lørdag har også Bodø slått sin gamle rekord, da det er målt 30,7 grader, forteller Granerød til Nettavisen.

Tropenatt

Natt til lørdag hadde 20 målestasjoner i Sør-Norge tropenatt - altså at temperaturene aldri falt under 20 grader. Varmest hadde de det på Eigerøya, utenfor Egersund, der det aldri var kaldere enn 22,6 grader. I hovedstaden var kaldeste målte temperatur på Blindern 21,3 grader.

Over 30 grader i nesten hele Norge

Aust-Agder var siste fylke som målte tropedag fredag - altså over 30 grader, og med det var det kun de to nordligste fylkene, samt Vest-Agder som ikke målte over 30 grader.

Bergen stakk også av med varmerekord, da rekorden på 32,2 grader fra 2018 ble slått og det ble målt 33,4 grader. Det var imidlertid i Etne i Hordaland at det var varmest fredag - 34,8 varmegrader.

Kjøligere til uken

Det varme været varer imidlertid ikke veldig lenge. Også søndag kan noen rekorder stå for fall, men særlig fra mandag begynner det å bli kjøligere. Fremdeles er det særlig Trøndelag og Nordland som får det varmt søndag.

- For oss i Sør-Norge blir det forholdsvis dårlig tirsdag og onsdag, med nedbør og temperaturer som kan komme ned på 20 grader og under, forteller Granerød.

Utover uken kan det imidlertid bli varmere igjen, men hetebølgen er nok forbi. Meteorologene melder også på Twitter at det kan komme sterke vindkast, bygevær og torden i Agder, Telemark, Vestfold og Rogaland søndag.

- Fest partytelt og trampoliner før bygene kommer!