RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges verste plageånd

I 22 år skal en 56-åring ha drapstruet og sjikanert en kjendisadvokat, en politimann, en psykiater og flere andre flere personer.

Nå har historiens mest omfattende trusselsak resultert i en siktelse på over 50 sider, melder TV 2 Nyhetene.

Men dette til tross - det er fortsatt usikkert om rettssystemet kan stoppe 56-åringen fra østlandsområdet.

Kjendisadvokat fikk 937 drapstrusler
I løpet av to og et halvt år mottok advokat John Christian Elden 937 drapstrusler og sjikanerende meldinger fra mannen.

Da Elden skulle holde prosedyre i Hosein-saken våknet han om morgenen til denne tekstmeldingen:

«Advokat skutt og drept under prosedyre, melder NTB».

- Formålet der var å påvirke hvordan jeg skulle oppføre meg i en drapssak, sier Elden til TV 2.

60 permer med dokumenter
56-åringen er nå siktet for å ha truet Elden, en politimann, en psykiater og flere andre.

Dokumentene har fylt opptil 60 permer, og ofrene skal til sammen ha fått flere tusen trusler.

Noen av levd med dette til og fra i 22 år. Flere av truslene er tapet og TV 2 har fått tilgang til flere lydopptak der mannen kommer med trusler.

- Så kommer jeg til å drepe deg. Drepe. Kill. Din forbanna jævla korrupte faen, heter det i et opptak til advokat Elden.

Elden var mannens forsvarer i noen år fra 1994.

Redd for «hatlisten»
Saken starter i 1982 da mannen ble fradømt omsorgsretten til sitt barn. En sakkyndig tilknyttet universitetet i Oslo skal helt siden den gang ha blitt sjikanert - blant annet med plakater om at hun mishandler barn.

Trusselsaken ble henlagt i 1994 fordi ingen psykiatere ville foreta en rettspsykiatrisk undersøkelse av mannen i frykt for å havne på hatlisten.

- Din helvetes jævla psykopatfaen. Hvis du prøver å røre meg er det ordnet allikevel. Og ikke bare det. Da går også noen av deres barn til sinte folk, dyktige skarpskyttere, heter det i en trussel til en psykiater, som TV 2 har fått tilgang til.

Hjelp fra Rettspsykiatrisk kommisjon
Saken ble gjenopptatt i fjor og igjen nektet psykiaterne å observere mannen. Til slutt ba politiet Rettspsykiatrisk kommisjon om hjelp.

- Jeg kan jo skjønne at psykiatere kan kvie seg å gå inn i en sånn situasjon., sier psykiater Randi Rosenqvist, leder av kommisjonen, til TV 2.

Siktelsen er nå på over 50 sider, og det går mot tiltale.

På Oslo politikammer deler flere politijurister saken, men ingen vil stille til intervju i frykt for å havne på hatlisten. Hvis psykiatere nå erklærer mannen utilregnelig, kan han slippe både straff og tvungen behandling.

- I slike saker er det snakk om to terskler som må overtres. En, man må være psykotisk, noe som er et snevert og trangt begrep. Den andre terskelen er at man må ha gjort en alvorlig voldshandling. Slik at det finnes en del personer som er psykotiske og plagsomme som ikke kan dømmes til behandling, sier Rosenqvist.

Staff sinna på Elden

Advokat Tor Erling Staff er 56-åringens forsvarer og sier klienten innrømmer deler av siktelsen.

- Min klient har ikke fått relevant hjelp i det hele tatt. Det er heller ikke lett å yte hjelp til ham. Han har fått mistenksomhetens preg i sitt sinn, sier Staff til TV 2.

Han reagerer også på advokat Eldens rolle i saken.

- Det jeg reagerer på er at Elden, som har forsvart mannen i flere år og da ikke har kommet frem til noe fordømmelsesverdig med sin klient i løpet av den tiden, plutselig reagerer når han bytter advokat. Det synes jeg er rått og helt uforståelig, sier Tor Erling Staff til TV 2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere