Gå til sidens hovedinnhold

Norman ville gå av i høst

REGJERINGSBYGGET (TV 2 Nettavisen): Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman går av. Den omstridte statsråden ville slutte i høst, men Kjell Magne Bondevik overtalte ham til å bli sittende.

- Det er en eneste grunn til at jeg velger å slutte nå, og det er ønsket om å komme tilbake til fag og forskning, sa Victor Norman på pressekonferansen på Statsministerens kontor.

Tidligere statssekretær Morten Andreas Meyer (H) overtar som statsråd etter Norman.

Statsministeren kalte inn til pressekonferanse med bare en halvtimes varsel.

Svært omstridt
Stormen rundt Norman stilnet av etter jul, etter en intens diskusjon om statsrådens bruk av representasjons- og bevertningsutgifter. I dag fortalte Norman at han ønsket å gå av i november, få dager før pressekonferansen da han gjorde rede for de betente sakene som VG avdekket.

Han ba statsminister Kjell Magne Bondevik om å få gå av i to ganger, men statsministeren rådet ham til å ikke gi seg mens det blåste som verst.

- Planen var å gå av i fjor høst. Den var helt uavhengig av kritikken som kom etter avisoppslagene, sa Norman og la til at det kanskje var grunn til å takke VG for at han fortsatte som statsråd.

Norman framholdt at han hadde bestemt seg for å ikke sitte lenger enn ett til to år på grunn da han sa ja til å bli statsråd. Han ville tilbake til sin forrige jobb som professor ved Handelshøyskolen i Bergen før det gikk for lang tid. Men dette fortalte han ikke Bondevik da han gikk inn i regjeringen.

- Jeg er primært fagmann, men en går ikke ut og forteller om sin mentale tidshorisont, ikke en gang til sine nærmeste, sa Norman på pressekonferansen.

Ny mulighet
Nå, i begynnelsen av mars, bestemte Norman seg for å igjen si at han vil gå av.

- Jeg ville trekke meg før budsjettforhandlingene starter i regjeringen. Det er ikke lurt å ha en frittgående økonom med slike kunnskaper gående løs, smilte han.

Gode ord
Før Meyer slapp til skrøt Bondevik og Norman uhemmet av hverandre. Bondevik la vekt på at Norman er et svært raust menneske som har stått oppreist når det har stormet rundt ham.

- Norman har dessuten vist en stor faglig tyngde og han har vært usedvanlig kreativ. Han har vist et svært bredt politisk engasjement og deltatt i diskusjoner over et bredt spekter, sa Bondevik.

Norman kvitterte med å si at Bondevik har kvaliteter som alle bør misunne.

- Bondevik finner løsninger og han er en god sjef. Han viser omsorg og er til stede når en trenger en, sa Norman.

Stormfull minister
Victor D. Norman var en av overraskelsene da Kjell Magne Bondevik presenterte sin andre regjering 19. oktober 2001. Norman kom fra en tilværelse som populær foreleser ved Handelshøyskolen i Bergen, men mange stilte allerede den gang spørsmålstegn ved hans manglende politiske erfaring.

Det har flere ganger stormet rundt Victor D. Norman, og gjennom til dels klossete håndtering av de ulike sakene som kom opp, bidro Norman en periode selv til at stormen ikke la seg.

Norman har også lagt seg ut med både Stortinget og fagbevegelsen. I Stortinget oppfattes han i mange leire som arrogant - Frp-formann Carl I. Hagen er en av dem som flere ganger har latt seg provosere av den nå avgåtte høyrestatsråden.

Norman kom også på kant med fagbevegelsen, noe som førte til at blant annet LO trakk seg fra Arbeidslivsutvalget. Først etter at Norman måtte gjøre retrett i forbindelse med budsjettforliket i høst, bedret klimaet seg.

- Skrekkblandet fryd
Bondevik er fornøyd med sitt nye statsrådvalg:

- Meyer har en solid bakgrunn, og en bred ledererfaring. Så jeg føler meg veldig trygg på den utnevnelsen, og jeg ønsker deg velkommen til konstruktivt samarbeid, sa Bondevik på pressekonferansen.

Meyer har tidligere vært statssekretær i kommunal- og regionaldepartementet i to år, fra 26. oktober 2001 til 27. oktober 2003.

- Jeg vil takke for tilliten jeg er blitt vist. Det er med en skrekkblandet fryd jeg sitter her nå. Jeg vet at jeg går til et krevende arbeid. Det er store og viktige saker i løpet av veldig få dager jeg skal håndtere, sa Meyer.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021