Norsk bekymring for behandling av homofile i Tanzania

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og utviklingsminister Nikolai Astrup under en presentasjon av strategien for norsk humanitær politikk tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og utviklingsminister Nikolai Astrup under en presentasjon av strategien for norsk humanitær politikk tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

– Jeg er bekymret for situasjonen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle i Tanzania, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun ber om at rettigheter for seksuelle minoriteter i Tanzania må følges opp.

– Samtidig er det positivt at Tanzanias regjering har understreket at de står ved sine menneskerettighetsforpliktelser og at de har tatt avstand fra den varslede aksjonen mot LHBTI-personer, sier utenriksministeren.

Guvernør Paul Makonda i Dar es Salaam i Tanzania har bedt innbyggerne angi homofile fra mandag av, slik at de kan pågripes. I en uttalelse fra Tanzanias utenriksminister søndag tok regjeringen avstand fra aksjonene som distriktsguvernøren.

Norge er opptatt av å styrke vernet om menneskerettighetene, inkludert LHBTI-rettigheter, forteller Søreide

– Vi legger nå til grunn at Tanzanias myndigheter følger opp overfor lokale myndigheter i Dar es Salaam, og at myndigheter på alle nivåer respekterer de menneskerettighetskonvensjonene og avtalene de har sluttet seg til. Menneskerettigheter er en del av Norges løpende dialog med Tanzanias myndigheter, sier hun.

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) planlegger en reise til Tanzania i slutten av november.

– Menneskerettigheter er et tverrgående hensyn i utviklingspolitikken. Jeg vil ta opp situasjonen for LHBTI-personer når jeg besøker Tanzania i slutten av november, sier Astrup.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Politikk

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag