*Nettavisen* Nyheter.

Norsk buddhist: - Veldig inspirerende

UTENFOR GRAND: Dalai Lama ankom Norge og Oslo onsdag morgen. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)

For 30.000 norske buddhister er Dalai Lamas besøk nesten som et pavebesøk å regne.

07.05.14 10:56

OSLO (Nettavisen): - Dette er veldig inspirerende, og besøket betyr veldig mye for veldig mange. Vi ser fram til å møte ham og høre ham, sier Wenche Stene, talskvinne for buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling.

Følg Nettavisen og NTBs livedekning av Dalai Lama-besøket nederst i saken.

Har tempel i Oslo

Menigheten ble stiftet i 1975 og har rundt 800 medlemmer. De har sitt hovedsete på Bjørndal i Oslo, der de neste år skal innvie et nytt tempel.

Dalai Lama får ikke tid til å besøke Bjørndal under sitt besøk i Norge, men menigheten har invitert ham til åpningen i juni neste år.

Les også:

128 personer har brent i hjel for Dalai Lama

Det er rundt 30.000 buddhister i Norge, og Wenche Stene forteller at mange vil benytte anledningen til å se og høre Tibets åndelige leder Dalai Lama under hans norgesbesøk.

- Er det litt som et pavebesøk?

- Sammenligningen er nærliggende, sier Stene som forklarer at overhode for buddhistene på Bjørndal er den unge lamaen Urgyen Trinley Dorje - den 17. inkarnasjonen av Karmapa-lamaene. Han er overhode for den buddhistiske Kagyu-tradisjonen som Karma Tashi Ling buddhistsamfunn er en del av.

Klikk på bildet for å forstørre.

BUDDHIST: Wenche Stene er talsperson for buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling i Oslo. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)


Dalai Lama er overhode for det det tibetansk folk, både åndelig og verdslig. Han besøkte Karma Tashi Ling i 1988.

Klikk på bildet for å forstørre.

HYLLES: Dalai Lama på balkongen på Grand Hotel. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)


Klikk på bildet for å forstørre.

Eidsvolds plass. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)


Dalai Lama, som flyktet fra Tibet i 1959 og nå bor i eksil i India, blir av tibetanerne sett på som en inkarnasjon av Chenrezig, medfølelsens bodhisattva.

- Fortjener verdig velkomst

En av dem som deltar i velkomstmarkeringen for Dalai Lama er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Når han først kommer til Norge fortjener han en verdig velkomst, sier Bondevik til Nettavisen.

Den tidligere KrF-politikeren er nå direktør for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

- I en tid der vi ser ekstrem nasjonalisme blomstre opp, står Dalai Lama for en fredelig nasjonalisme, sa Bondevik i en appell utenfor Stortinget.

Venstre-leder Trine Skei Grande holdt også appell utenfor Stortinget.

- Vi må stå for noen verdier, også når det koster enormt, sa hun ifølge NTB.

Derfor er det feil å la seg instruere av Kina, la hun til.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=Q2UAsickxbtAalegzT19zMOvucTHNEXrlTiy53svQJ9wy7UJTboMCboTGRVAb_FAhZeWdg_ZauqH2twZfPnm34B8K0DxfgxrD2jUqxuFke5WMlHvt12FXEmQiZcumnUVGYCjHVyK6S0&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Beskyldes for religiøs diskriminering

Dalai Lama ble også møtt av demonstranter som mener han bryter menneskerettigheter og driver religiøs diskriminering av eksiltibetanere som ber til guddommen Dorje Shugden.

- Slutt å lyve, falske Dalai Lama, sang demonstrantene.

Klikk på bildet for å forstørre.

BESKYLDES FOR Å LYVE: Dalai Lama ble også møtt av demonstranter som mener han bryter menneskerettigheter og driver religiøs forfølgelse av eksiltibetanere som ber til guddommen Dorje Shugden. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)


Politisk hodebry

Dalai Lamas besøk i Norge har skapt politisk røre siden regjeringen ikke vil møte ham. De er redd det vil ødelegge muligheten til å bedre Norges anstrengte forhold til Kina.

Da han ankom Gardermoen onsdag, sa Dalai Lama selv at den politiske diskuksjonen ikke er hans anliggende.

- Hvor enn jeg ferdes, er mitt besøk upolitisk. Det viktigste målet er menneskelige verdier: å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sier Dalai Lama til journalistene som venter på Gardermoen ifølge NTB.

- Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse, sa han videre.

LIVESTUDIO: Alt om Dalai Lamas besøk

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.