RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk grønnsak var ikke norsk likevel

Foto: Privat (Telemarksavisa)
Bama beklager og slår fast at sesongen for norsk spinat er over.

GVARV: Dan Hernehult og sønnen måtte se to ganger da de leste opprinnelsesstedet til spinaten de hadde kjøpt på nærbutikken i Gvarv. Nyt Norge produktet hadde nemlig opprinnelse i Italia.

Les saken i ta.no

Da TA tok kontakt med kommunikasjonssjef i Matmerk, som har ansvar for Nyt Norge-merket, Anne Mette Johnsen, fortalte hun at slike feilmerkinger mest sannsynlig skyldes menneskelig feil.

Skjer ikke ofte

– Når det skjer, hvilket ikke er ofte, er det fordi produsenten har glemt å endre på etiketten. Dette kan skje i perioden der de går over fra norsk-produsert til importert.

Hun forteller at de setter pris på årvåkne forbrukere som legger merke til slike feil.

– Bama er en av mange produsenter som benytter seg av merkeordningen Nyt Norge. Det er de som er ansvarlige for slike feil. Er ikke varen produsert eller pakket i Norge, har de heller ikke lov til å merke produktene med det heller, sier kommunikasjonssjefen.

Feil rull i maskinen

Informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, forteller at feilen skyldes en svikt under pakkeprosessen på fabrikken.

– Dette skal ikke skje. Posen er merket med riktig opprinnelsesland, men i forbindelse med skifte av emballasjerull midt under pakkeprosessen, ble det ved en feiltagelse satt inn feil rull i maskinen. Sesongen for norsk spinat er over, nå kommer råvaren fra Italia. Vi beklager at posen var feilmerket som norsk råvare, men vi håper produktet smakte som forventet likevel.

Hovedkravene til produktene som har "Nyt Norge"-merket på seg er at det er norske råvarer. Unntaket er sammensatte produkter der inntil 25 prosent ikke-norske ingredienser er lov.

Det andre kravet er at matproduktene i sin helhet er produsert av virksomheter som er lokalisert i Norge.

Det siste er at produktet er kvalitetssikret. "Når du velger et produkt merket med NYT NORGE, er du sikret at råvaren kommer fra et gårdsbruk der hensynet til dyr, mennesker og miljø er ivaretatt etter bestemte standarder og at dette kan dokumenteres", heter det på Nyt Norge sine hjemmesider.

Se flere saker i ta.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere