*Nettavisen* Nyheter.

Norsk helt gresk for våre naboer

Foto: Scanpix

Nordmenn går ut med flagget til topps i undersøkelse av språkforståelse i Norden. Verken svensker, dansker eller finner forstår oss så godt som vi forstår dem.

13.01.05 14:21

Dette viser foreløpige tall fra en undersøkelse utført av Nordisk Språkråd. Undersøkelsen blir presentert på en konferanse i København i dag og i morgen, og viser hvordan innbyggerne i Norden forstår de tre store skandinaviske språkene norsk, svensk og dansk.

Nordmenn er betydelig bedre til å forstå nabospråk enn alle våre skandinaviske naboer, men i nordisk målestokk må vi likevel se oss slått av Færøyene. Av landene i Skandinavia kommer danskene klart dårligst ut, mens finsktalende finner ligger på bunn i Norden.

Flere låneord
En annen undersøkelse viser at danskene også er mest positive til å benytte engelske låneord i språket, mens nordmenn er mest negative. I snitt er det nå 1,2 prosent låneord i en skandinavisk avisartikkel, mens andelen i 1975 var en halv prosent. Nordisk Språkråd kom frem til tallene ved å måle hyppigheten av låneord i avisartikler.

Da er det kanskje ikke så rart at alle landene i undersøkelsen, med Norge som hederlig unntak, forstår engelsk bedre enn svensk.

2000 gymnaselever og deres foreldre har deltatt i undersøkelsene, og deltakerne har fått testet sin språkforståelse gjennom tv-programmer, nyhetsopplesninger og avisartikler. Undersøkelsene er de største i sitt slag i Norden noensinne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.