RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ZorroIII (GNU/Wikipedia)

Norsk krigsskip avverget kapring

Sist oppdatert:
Lasteskipet «Sourthern Cross» ble angrepet av pirater i Adenbukta.

Det ble slått full alarm på den norske fregatten «Fridtjof Nansen» tidlig i formiddag, da det lille lasteskipet «Southern Cross» meldte at det ble angrepet av pirater midt i skipsleden gjennom Adenbukta, skriver VG Nett.

Fire eller fem menn i en hurtiggående småbåt skal ha kommet opp langs siden på skipet og avfyrt skudd, skriver TV2.

Et helikopter fra den tyske fregatten Bremen samt fregatten Fridtjof Nansen ble umiddelbart beordret til stedet.

Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter fortalte tidligere onsdag til Nettavisen at det var noe på gang.

- Jeg har ikke de nødvendig detaljene, det er jo hele tiden episoder der, men det er en situasjon som vi er involvert i, ja. Men jeg vil ikke gi noen detaljer nå, sa Lien til Nettavisen.

Stakk fra stedet
Det ble opprettholdt radiokontakt mellom skipssjefen på «Nansen» og skipperen på frakteskipet. Skipssjefen på Nansen ga råd om hvordan han skulle manøvrere for å riste av seg angriperne.

Taktikken virket, og piratene innså at slaget var tapt og stakk fra åstedet i det Nansen fikk øye på «Southern Cross» i horisonten.

Det skal ikke ha blitt avfyrt skudd fra EU-styrkenes eller fra norsk side. Det pågår nå helikoptersøk etter piratbåten.

Løslot pirater i forrige uke
Dette skjer få dager etter at det norske skipet først pågrep, og så løslot, pirater i helga. Piratene ble den gang ikke stoppet i gjerningsøyeblikket, men ble plukket opp for mistenkelig aktivitet.

Lett mål for piratene
- Vi har vært på utkikk etter piratene som angrep «Southern Cross», men så langt jeg vet er operasjonen avblåst på grunn av værforholdene, sier oberstløytnant Vegard Finberg i Forsvarets operative hovedkvarter til Nettavisen.

Han forteller at den type lasteskip som «Southern Cross», er et lett mål for pirater.

- I forhold til saktegående fart og lavt fribord, er slike skip lett å kapre. Men jeg kjenner ikke til lasten i dette tilfellet, sier Finberg.

Han forteller også at Forsvaret har all grunn til å tro at de vil registrere en oppgang i pirataktiviteten, nå som monsunen er over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere