Norsk kvinne pågrepet i Israel

Norske Anja Riiser ble mandag pågrepet på flyplassen i Tel Aviv og plassert på celle over natten. Hun er erklært uønsket av israelske myndigheter.

09.09.03 06:22

Riiser syns hun ble behandlet røft av israelerne. Hun fikk beskjed at hun ble betraktet som en sikkerhetsrisiko, men fikk ingen annen forklaring, sier rådsleder Kathrine Raadim i norsk senter for demokratistøtte til NTB.

Anja Riiser var på feriereise på egen regning, og kom ikke til Israel i egenskap av demokratiutsending, slik det først ble meldt. Da hun kom til Israel ved 15-tiden mandag, slapp hun aldri gjennom passkontrollen.

Sikkerhetsrisiko

– Hun ble nektet innreise til Israel fordi hun ifølge israelske myndigheter utgjør en sikkerhetsrisiko, og ble så fengslet. Tirsdag ettermiddag blir hun sendt tilbake til Norge, sier Omar Aanestad til NTB.

Aanestad er stedlig representant for Norges Handikapforbund i Jerusalem, og Anja Riiser skulle besøke ham privat. Han var på flyplassen for å møte Riise og ventet i tre timer før han fikk kontakt med folk på flyplassen som kunne fortelle ham hva som var skjedd.

Ifølge Aanestad er den norske ambassaden i Tel Aviv blitt koblet inn i et forsøk på å løse saken. Også styreleder Kathrine Raadim i Norsk senter for demokratistøtte skal ha vært i kontakt med israelske myndigheter.

Flere tilfeller

Kathrine Raadim påpeker overfor NTB at Anja Riiser nå får et stempel i passet som gjør at hun ikke får reise inn i Israel eller til Vestbredden eller Gaza-stripen. Omar Aanestad opplyser at det den siste tiden har vært flere lignende tilfeller, hvor utenlandske utsendinger er blitt stemplet som en sikkerhetsrisiko og sendt rett hjem igjen.

– Dette er langt fra første gang. For noen uker siden stanset de en bibliotekar på 62 år fra den svenske organisasjonen Diakonia. Personen jobbet med et barnelitteraturprosjekt, men ble nektet innreise. Det virker veldig vilkårlig og israelske myndigheter oppgir sjelden en grunn, mener han.

Aanestad synes det er "trist og veldig rart"at Anja Riiser blir regnet som en sikkerhetsrisiko". Kathrine Raadim var mandag i kontakt med Norges Israel-ambassade om saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.