RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk lege advarer mot dødsbakterie

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Frykter at forurenset heroin kan gi norske sprøytemisbrukere miltbrann.

Denne måneden er det ifølge Folkehelseinstituttet diagnostisert flere tilfeller av miltbrann (anthrax) hos injiserende heroinmisbrukere i Tyskland. Én av de smittede døde.

På bakgrunn av dette valgte norske myndigheter i forrige uke å gå ut på sine hjemmesider og advare mot den dødelige bakterien.

Karin Rønning, lege og direktør for folhelseinstittutets infeksjonsovervåkingsavdeling, utelukker ikke at norske sprøytemisbrukere i Norge kan rammes.

- Man kan ikke utelukke at forurenset heroin eller andre stoffer som heroinet blandes ut med kan ha blitt distribuert til andre land. Heroinen som selges på gata i Norge smugles jo inn fra utlandet. Det kan like gjerne være en nordmann som infiseres neste gang. Ingen vet jo hva heroinen de kjøper i Norge inneholder, sier hun til Nettavisen.

Biologisk stridsmiddel
Miltbrann, anthrax eller den femte landeplage, slik det står beskrevet i bibelen, er ved flere anledninger tidligere brukt som biologisk stridsmiddel. Da ved å spre smitte til dyr og ved luftspredning blant mennesker i en krigs- eller terrorsituasjon. Resultatet av å bli smittet er i verste fall døden. Likevel kan bakterien bekjempes dersom den smittede gjennomfører en 60 dager lang antibiotikakur.

Årsaken til at injiserende rusmisbrukere risikerer å bli smittet, er at den livsfarlige infeksjonssykdommen overføres via infiserte sprøyter eller forurenset stoff. Miltbrannbakteriene som havner i sprøytene forårsakes av sporer, en delfase i bakteriens liv, hvor den lever lenge og kan bli vanskelig å kvitte seg med. Sporene kan ligge inaktive i forurenset jord, husdyr eller på ville dyr. I kontakt med dyr eller mennesker omdanner bakterien seg til en infeksjon.

- Denne gruppen er helsemessig hardt belastet og har i tillegg et sterkt senket immunforsvar. Vi hadde et miltbrann-relatert dødsfall i Norge i 2000, da en heroinmisbruker døde etter å ha injisert forurenset stoff intramuskulært. Dersom behandlingen starter for sent risikerer brukeren å måtte amputere, sier Rønning.

Hun understreker at miltbrannbakterien ikke kan overføres fra menneske til menneske.

Svarte hudskorper
Hudmiltbrann, som er den typen miltbrann som forekommer blant injiserende sprøytemisbrukere, kan likevel være vanskelig å oppdage i et tidlig stadium.

- I inkubasjonstiden er det få symptomer, etter hvert kommer det sår som får svarte skorper. Så kan det utvikle seg videre med et raskt forløpende stadium med influensalignende symptomer, videre blodforgiftning og vevsnedbrytning, koagulasjonsforstyrrelser, sjokk, og multiorgansvikt, forklarer Rønning.

Hun mener det derfor er viktig at personer som jobber tett opp mot rusavhengige vet hvordan de kan oppdage tegn på at en misbruker kan være miltbrann-infisert.

- Personer med omsorgsfunksjoner for injiserende misbruker i Norge bør være oppmerksomme på muligheten for miltbrann. Følg med dersom brukerne utvikler sykdomstegn. I tillegg er det alltid viktig å informere injiserende misbrukere om hvordan de best kan redusere risikoen for miltbrann og andre infeksjoner, sier hun.

Fakta om miltbrann (anthrax)

* Miltbrann (også kalt anthrax) er en bakteriell zoonose som forårsakes av den sporedannende gram-positive staven, Bacillus anthracis.

* Sporene er svært levedyktig og kan ligge inaktive i jordsmonnet i flere tiår for så å utløse sykdom ved kontakt med mennesker eller dyr.

* Sykdommen forekommer primært hos større planteetere, husdyr som storfe, sau og hest, men også hos ville dyr.

* Sykdomsbildet hos mennesker ble første gang sikkert beskrevet i 1752, hos dyr er miltbrann sannsynligvis beskrevet i oldtiden.

* Bakterien har et potensiale som et biologisk stridsmiddel ved å spre smitte til dyr og ved luftspredning blant mennesker i en krigs- eller terrorsituasjon.

* I 2009-2010 var det et miltbrannutbrudd blant misbrukere i Skottland med 119 tilfeller, hvorav 47 var bekreftede tilfeller og 14 dødsfall. Det var også i dette utbruddet 5 tilfeller blant misbrukere i England og 2 tilfeller i Tyskland.

* Mennesker smittes hovedsakelig gjennom direkte kontakt med kontaminert bein, hud, dyrehår/ull eller dyreskrotter/kjøtt.

* Det første kjente sikre tilfellet i verden av systemisk miltbrann overført gjennom injiserende stoffmisbruk ble diagnostisert i Oslo i 2000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere