RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk soldat drept

Sist oppdatert:
En norsk soldat ble drept og en annen lettere skadd da en patrulje fra Telemark Task Force ble angrepet i Afghanistan søndag.

Dødsfallet er det første for den norske delen av NATOs internasjonale ISAF-styrke i Afghanistan.

Den norske soldaten døde etter skadene han pådro seg da en patrulje med fire kjøretøyer fra Telemark Task Force ble angrepet med panservernraketter på vei tilbake fra et oppdrag i Kabul klokka 20.37 søndag kveld afghansk tid. En soldat ble lettere skadd, mens to soldater i det samme kjøretøyet slapp fra angrepet uten fysiske skader. Angrepet skjedde på en av hovedveiene i Kabul, Jalabad Road, melder Fellesoperativt hovedkvarter.

Hardt skadd ble soldaten brakt til et tysk feltsykehus i leiren «Camp Warehouse», men livet sto ikke til å redde. Navnet på den drepte blir inntil videre holdt tilbake av Forsvaret etter ønske fra de pårørende.

Den norske styrken i Afghanistan er også tidligere blitt angrepet, men det er første gang en norsk soldat blir drept i slike angrep. Omkring 230 nordmenn tjenestegjør i NATOs International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan. Styrken teller totalt 6500 personer.

En soldat lettere skadd
Den andre sårede soldaten fikk lettere splintskader og ble også evakuert til «Camp Warehouse». Senere ble han transportert til sin avdeling i Camp Invicta, melder Forsvarsnett.

To soldater i samme kjøretøy slapp fysisk uskadd fra angrepet.

Fellesoperativt hovedkvarter har fått melding om at i alt tre panservernraketter ble avfyrt mot kolonnen. En rakett traff og detonerte i kjøretøyet. Bilen som ble truffet var en modifisert versjon av Mercedes feltvogn, «MB-290», et upansret hjulkjøretøy.

På hjemvei
Kjøretøyet var sammen med tre andre norske kjøretøyer på vei tilbake fra et oppdrag i Kabul da det ble angrepet like utenfor den norske leiren, Camp Invicta.

Angrepet i fjor
Også i mai i fjor ble to norske soldater skutt under oppdrag for den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan, melder NTB. Den ene nordmannen som ble skutt, Hallgeir Mikalsen, overlevde så vidt etter å ha blitt truffet i rygg og mage. Hans kollega Geir Ove Kaslegard fikk lettere skader. Begge har nå kommet seg bra igjen etter skadene.

Jakter på gjerningsmenn
Pårørende til de norske soldatene er varslet. Det er ikke bekreftet hvem som står bak angrepet, opplyser Fellesoperativt hovedkvarter.

ISAF etterforsker saken og jakter på gjerningsmennene. Beredskapen for ISAF-styrkene er høynet.

11 drept

Med tapet av en norsk soldat søndag har ISAF lidd et tap på 11 personer det siste året. En britisk soldat ble drept av en selvmordsbomber på den samme veien i januar og fire tyske soldater ble drept av en selvmordsbomber i juni i fjor, melder Reuters.

Tall fra ISAF viser at 27 soldater i den internasjonale sikkerhetsstyrken er drept siden NATO tok fatt på sitt oppdrag etter Taliban-regimets fall i 2001. Tapstallene inkluderer ulykker og en helikopterstyrt. Videre omkom 62 spanske soldater i en flystyrt i mai 2003 på vei hjem fra Afghanistan.

Bedret sikkerhet
Sikkerheten i Kabul har blitt merkbart bedre etter at den internasjonale styrken ble utplassert i landet etter at talibanregimet ble fjernet fra makten høsten 2001. ISAF har likevel stadig vært utsatt for angrep, og i januar ble to ulike kolonner utsatt for selvmordsangrep to dager etter hverandre. Talibansympatisører hevdet de sto bak angrepene, hvor en britisk soldat, en canadisk soldat og en sivil person ble drept, melder NTB.

Fire tyske soldater ble dessuten drept under et selvmordsangrep mot ISAF-soldater i juni 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere