RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk uvitenhet om krigens lov

(CBS News/60 Minutes II)
Sist oppdatert:
Det er lov å torturere fanger og drepe kvinner og barn i krig. Feil. Men sju av ti nordmenn har ikke peiling på hvilke regler som gjelder i krig, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Røde Kors.

- Det er ok å drepe kvinner og barn i krig. Det mener tretti prosent av oss nordmenn. Tortur av krigsfanger er også greit for enkelte.

Men dette er altså i strid med – nettopp - Genevekonvensjonen. For eksempel er det her nedfelt at det ikke er lov å angripe sivile. Sivilbefolkningen skal i størst mulig grad skånes, og skal ikke være mål for eller brukes som skjold i krigshandlingene.

Krigsfanger skal til enhver tid behandles humant, og deres familier har krav på å bli varslet om at deres slektninger er tatt til fange.

Reglene om krig omfatter alt fra hvilke våpen som kan brukes til behandling av sivile og krigsfanger. Men det er det ikke mange nordmenn som vet.

Nå viser en ny undersøkelse utført av Røde Kors at nordmenn flest har lite eller ingen peiling på de internasjonale reglene for krig, melder Kanal 24.

- 72 prosent av nordmenn vet ikke hva Genevekonvensjonen handler om, sier generalsekretær Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors til kanalen.

Det til tross for at de er høyst aktuelle nå om dagen.

- Disse feilene vil bli etterforsket og de ansvarlige straffet, forsikret USAs presiden George W. Bush i en tv-sendt tale etter avsløringene om grov mishandling av Irakiske krigsfanger.

Her kan du lese mer om Genevekonvensjonen og Røde Kors' fokus på regler i krig .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere