*Nettavisen* Nyheter.

Norske barn rike - men misfornøyde

Bare barn i Portugal og Polen er mindre tilfredse enn norske barn.

14.02.07 10:28

På tross av stor velstand, kommer norske barn dårligere ut enn både svenske og nederlandske barn, viser en ny undersøkelse.

Den nye UNICEF-rapporten "Child poverty in perspective: An overview of child well-being in rich countries" sammenligner barns situasjon og trivsel i verdens 21 rikeste land.

- Rikdom alene gjør ikke norske barn lykkelige, sier Kjersti Fløgstad generalsekretær i UNICEF Norge.

Mindre aktive
Det er første gang at barns subjektive mening om hvordan de har det blir tatt med i en slik sammenlignende internasjonal undersøkelse .

I en av undersøkelsene skulle barna rangere hvor tilfreds de var fra 1 til 10. Norske barn rangerte seg selv som det tredje dårligste landet. Bare barn i Portugal og Polen er mindre tilfredse enn norske barn.

Ifølge rapporten er norske barn mindre aktive og spiser sjeldnere frukt enn blant annet svenske barn. Norske barn er de i Europa som liker skolen sin best. Samtidig rangerer norske barn sist i kunnskapsmålinger.

USA og Storbritannia verst
Når det gjelder generell velstand, inkludert økonomisk situasjon, familiesituasjon og helsetilstand, havner Norge imidlertid helt oppe på syvende plass. Sverige og Danmark havner på andre og tredje plass.

Storbritannia er det verste landet i vesten for barn å vokse opp. Der er barn meste ulykkelig, fattige, usunne og forsømt, skal vi tro rapprten. Også USA kommer oppsiktsvekkende dårlig ut av undersøkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.