Gå til sidens hovedinnhold

Norske «Do Not Split» nominert til Oscar: – Jeg er veldig glad

«Do Not Split», som er regissert av nordmannen Anders Hammer, er Oscar-nominert for beste kortdokumentar.

Dokumentaren handler om Hongkong-protestene, og er en av fem korte dokumentarer som er nominert til en Oscar. Filmen retter oppmerksomhet blant annet mot hvordan ytringsfrihet og pressefrihet er truet i Hongkong.

Regissør Anders Hammer hadde blandede følelser da nominasjonen ble offentliggjort. Tematikken er veldig alvorlig, men han er glad for nominasjonen.

- Vi er veldig glade for at dokumentaren vår er blitt Oscar-nominert. «Do Not Split» handler om demokratiprotestene i Hongkong. Situasjonen er svært dramatisk der nå der opposisjonspolitikere og aktivister fengsles og befolkningens demokratiske rettigheter innskrenkes kraftig av Kina gjennom en ny nasjonal sikkerhetslov, skriver Hammer i en sms til Nettavisen.

Håper på oppmerksomhet

- Jeg er glad for at vi med filmen vår har kunnet bidra til å rette oppmerksomhet mot hvordan ytringsfrihet, pressefrihet og andre grunnleggende menneskerettigheter er alvorlig truet i Hongkong. Og forhåpentligvis kan Oscar-nominasjonen bidra til til at dette også får mer oppmerksomhet, opplyser Hammer.

Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt kaller nominasjonen for en gledes dag.

– Det er jo for Anders Hammer, som har vært 140 dager i opptøyer og laget film, en kjempe anerkjennelse, dette er en gledens dag, sier hun.

Prisutdeling 25. april

Filmen er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision og har fått støtte av Fritt Ord og Viken Filmsenter.

Kortdokumentaren skal konkurrere mot dokumentarene «Collette», «A Concerto Is A Conversation», «Hunger Ward» og «A Love Song For Latasha».

Prisutdelingen går av stabelen i Los Angeles 25. april.

(©NTB)

Reklame

Meningsmålinger: - I enkelte tilfeller er det ren manipulering