Gå til sidens hovedinnhold

Norske fjorder er giftige

34 norske fjorder er så forurenset av miljøavgifter at Mattilsynet fraråder å spise fisk og skalldyr.

Norsk sjømat inneholder kvikksølv, PCB, kadmium og bly fra gammel industri. Stoffene lagres i fisk, krabber og skjell fram til de ligger på middagsbordet ditt. De siste ti årene har stadig flere fjorder havnet på advarsellista til Mattilsynet, etter hvert som flere er blitt undersøkt, skriver Dagsavisen.


Hvor mye gift sjømat kan inneholde før den er helsefarlig, avhenger både av hvor skadelig giften er og hvor mye du spiser, forteller rådgiver Are Sletta i Mattilsynet til Dagsavisen.

Selv om de som bor lokalt ofte vet om giften, er det mange turister og hyttebeboere som ikke aner at de ikke kan spise makrellen de fikk på kroken, advarer havmiljøkoordinator Maren Esmark i WWF-Norge.

- Jeg vil ikke råde noen til å spise fra en fjord som står på Mattilsynets liste. Noen steder er nivåene virkelig høye, og da skal du ikke spise mange krabber før du er langt over det kroppen din har godt av, sier Esmark.

Men du bør ikke stole blindt på at Mattilsynets kostholdsråd dekker alle de farlige områdene; verken Fedje eller Høyangerfjorden er med på oversikten, selv om Mattilsynet på nettet advarer mot å spise mat derfra.

Her finner du oversikt over de giftigste fjordene i Norge.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre