Norske forskere er billige

Klagesangen over norsk forskning får et motstykke: Norske forskere er høyt utdannet og billige i drift, viser en ny rapport.

Det er Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU) som har sammenlignet kostnadene per forskerårsverk i Danmark, Finland, Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige, Tyskland og Østerrike.

Rapporten viser at svenske forskere er nesten dobbelt så dyre i drift som de norske, opptil 1,7 ganger dyrere. Bare Finland driver like billig som Norge.

Lav lønn

Årsaken er lave lønninger og trolig lite utstyrskrevende forskning i Norge. NIFU påpeker at dersom man ønsker å trekke utenlandske investeringer til Norge, burde høyt utdanningsnivå og lavt kostnadsnivå kunne trekkes fram som viktige argumenter.

– Det er jeg helt enig i. Det lave kostnadsnivået på norsk forskning burde kunne brukes som positive salgsargumenter både for å få norsk næringsliv til å satse mer på forskning og til å tiltrekke oss utenlandske investeringer, sier Kari Kveseth, internasjonal direktør i Norges forskningsråd, til NTB.

– Som å pisse i buksa

Men resultatene kan også bety at det investeres for lite i norsk forskning.

– Enkelte hever at billig forskning er et konkurransefortrinn for Norge. Jeg vil hevde at en slik innstilling er som den velkjente historien om han som pisset i buksa for å holde varmen. Lave priser på spisskompetanse i et høykostland som Norge betyr svak satsing på forskning, sier leder i Forskerforbundet, Kolbjørn Hagen, til Forskerforum.

Kari Kveseth bruker ikke like sterke ord. Men direktøren i Forskningsrådet understreker at det også er negative sider ved de lave lønningene til norske forskere, som i stor grad er årsak til at forskningen er billig.

– På sikt kan lav lønn føre til at forskerne ser seg om etter andre karrieremuligheter i Norge eller søker seg til forskerstillinger i utlandet, der lønningene er høyere, sier Kveseth.

Hun påpeker imidlertid at ikke bare lønn er viktig.

– Det er rammebetingelsene totalt sett som avgjør om forskerkarrieren er attraktiv, fastslår hun.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag