RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske havner terror-stenges

Sist oppdatert:
Internasjonale regler som skal hindre terrorisme, fører til at norske havner med anløp av utenlandske skip må stenges for folk flest fra 1. juli neste år.

Havneområder med internasjonal trafikk skal stenges av med høye gjerder, overvåkingskameraer og bevegelsesstyrte sensorer.

Havnene skal være under bevoktning og alle som har noe innenfor gjerdene å gjøre må ha legitimasjon. På landsbasis vil terrorsikringen trolig koste rundt 500 millioner kroner, skriver Bergens Tidende.

Også bedrifter som har utenlandske skipsanløp må stenge og bevokte havneområdet sitt.

Terrortiltakene er drevet frem av USA i FNs skipsfartsorganisasjon IMO. Regelverket ble vedtatt i desember 2002. Det er frykt for at mange norske havner og bedrifter med utenlandske skipsanløp ikke blir ferdige i tide.

Norge har på møter i IMO bedt om at regelverket ikke innføres på en firkantet måte, men med USA i spissen sa IMO kontant nei til alle overgangsordninger og mulig smutthull. Alt skal være på plass 1. juli.

Et skip må kunne vise til at det kommer fra en terrorsikret havn når det kommer til en ny havn rundt om i verden. Hvis skipet kommer fra en usikret havn, vil det bli nektet anløp ved neste bestemmelsessted.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere