RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske hjelpearbeidere i ny krise

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
De norske hjelpearbeiderne som er i Aceh for å hjelpe ofrene etter katastrofen i julen, befant seg mandag i en ny jordskjelvkrise.

Norges ambassadør til Thailand har vært i kontakt med de norske representantene for humanitære organisasjoner i den flodbølgerammede provinsen Aceh på øya Sumatra i Indonesia.

- Vår ambassadør i Thailand har blant annet hatt kontakt med norske humanitære organisasjoner som er i kriseområdene. De er nå i ferd med å evakuere, opplyser informasjonsansvarlig Eirik Bergesen i UD til TV 2 Nettavisen.

- Mange flykter
26 år gamle Finn Røssland har vært i Aceh siden 11. januar. Han dannet organisasjonen Tsunami Relief Action etter katastrofen i julen, og jobber nå med å rydde lik i regionen som ble hardest rammet av jordskjelvet og flodbølgen andre juledag. Over SMS fortalte han sine engstelige foreldre at mange var redde etter jordskjelvet. Nærmere to timer etter skjelvet kunne han forsikre dem om at han ikke var i fare.

«Mange folk flykter, men seismologaene seier det ikkje vert bølge», skrev han.

Evakuering
Flyktningehjelpen har 26 personer i Indonesia og 11 av disse befant seg i det jordskjelvrammede området mandag. Alle disse er mandag kveld norsk tid i sikkerhet.

- Jeg har akkurat snakket med vår stedlige representant Jon Erik Nygaard. Han befinner seg i Malawo, 220 kilometer sør for Banda Ache. Han opplevde det som et veldig kraftig skjelv. Det brøt ut panikk og alle ble evakuert opp i åsen, sier Petter Nome, kommunikasjonssjef i Flyktningehjelpen, til TV 2 Nettavisen.

Trapper opp beredskapen
Norges Røde Kors har 18 representanter i Aceh-provinsen.

- Det vi gjør nå, er å trappe opp beredskapen ved vårt sykehus der, slik at vi er klare til å ta i mot flere pasienter. Vi er også klare til å evakuere, dersom det skulle bli nødvendig, sier sier generalsekretær Halvor Fossum Lauritzen i Røde Kors til TV 2 Nyhetene.

Ingen skadet
Norwegian Support Team har ni nordmenn stasjonert i Banda Aceh og Calang, og ingen av disse er skadet i det kraftige jordskjelvet. Direktoratet for sivilt beredskap og Sivilforsvaret driver to støtteleire for FN i Banda Aceh og Calang på Sumatra.

- Alle ni har det bra. Jordskjelv er nesten dagligdags her. Dette var bare litt større enn de andre, og ingen av nordmennene her ble skadet i jordskjelvet, skriver en av de ansatte i en epost til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere