RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske jagerfly mot buklanding

Sist oppdatert:
Det kan rett og slett bli for dyrt for Norge å holde seg med egne jagerfly. Når F-16 er utradert, kan det være slutt på jagerfly her til lands, tror Aps Marit Nybakk.

Se TV 2 Nyhetene her (abonnement)

De 57 F-16-flyene Luftforsvaret har igjen er mange år gamle, men samtlige fly har gjennomgått tusenvis av arbeidstimer i verkstedhallen.

Det har gjort at Norges F-16 fortsatt er blant verdens mest moderne jagerflyflåte. For tiden utstyres flyene med hjelmsikte.

Den kontinuerlige oppgraderingen har gjort at flyene kan være i drift mye lenger enn det Stortinget til nå har forutsatt.

Ifølge Jan Bratland, som er sjef for Forsvarets hovedverksted for F-16 på Kjeller, kan F-16-flåten være i drift så lenge som til 2020 - kanskje lenger.

For dyrt
Meldingen blir godt tatt imot av lederen i Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk (Ap).

- Jeg tror ikke det er realistisk at Norge på et eller annet tidspunkt skal bruke 40 milliarder kroner på nye kampfly, sier hun til TV 2-Nyhetene.

Til nå har debatten i forsvarskomiteen gått på hvilke fly Norge skal velge. Kostnadsrammen har vært på 40 milliarder kroner - for 40 fly.

Nybakk tror et luftforsvarssamarbeid mellom mindre NATO-land, som under " Enduring Freedom" i Afghanistan, er mer realistisk. Hun ser heller ikke bort fra et nordisk samarbeid.

- Det mest real er at vi deler med en del andre land, altså kjøper noen fly. Men man skal heller ikke se bort ifra at det ikke er jagerfly Norge trenger. Da kan andre land kjøpe jagerflyene mens vi sørger for andre typer, som transportfly og overvåkningsfly, sier Nybakk.

Neppe alle vil like dette. Luftforsvaret regner med nye fly, og forsvarsindustrien ser frem til kontrakter. Siste ord i luftslaget om nye jagerfly er neppe sagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere