RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

REAGERER: Lege Steinar Aamdal ved Radiumhospitalet (innfelt) er en av dem som reagerer på beslutningen. - Hva er det Legemiddelverket har funnet ut som resten av Europa ikke har skjønt? spør han overfor VG.
REAGERER: Lege Steinar Aamdal ved Radiumhospitalet (innfelt) er en av dem som reagerer på beslutningen. - Hva er det Legemiddelverket har funnet ut som resten av Europa ikke har skjønt? spør han overfor VG. (NTB Scanpix/Oslo universitetssykehus)

Norske kreftleger raser mot nei til livsforlengende medisin

Sist oppdatert:
Beslutningsforum avslår nytt tilbud på brystkreftmedisinen Kadcyla.

Norske helsemyndigheter har gjennom Beslutningsforum igjen avslått et tilbud fra legemiddelprodusenten Roche om brystkreftmedisinen Kadcyla. Medisinen er ifølge produsenten i bruk i det offentlige helsevesenet i Sverige, Danmark, Finland, Irland, Belgia, Nederland, Østerrike, Sveits, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Tsjekkia, Bulgaria og Hellas, skriver Dagens Medisin.

- Det er fortsatt for kostbart målt mot effekten, skriver Nye Metoder på sin nettside.

- En tung beslutning

- Dette er en tung beslutning å ta på vegne av pasientene. Per nå mener vi effekten av legemiddelet ikke forsvarer den høye prisen, sier leder av Beslutningsforum for nye metoder, Lars Vorland, ifølge en pressemelding.

Kreftlege Steinar Aamdal ved Radiumhospitalet reagerer på beslutningen.

- Myndighetene skylder på dårlig dokumentasjon og høye kostnader. Men hva er det Legemiddelverket har funnet ut som resten av Europa ikke har skjønt? spør kreftlege ved Radiumhospitalet Steinar Aamdal i VG søndag.

Han får støtte fra Erik Wist som har behandlet flere pasienter med Kadcyla gjennom studier. Han forteller om god effekt og sier en av pasientene er i full jobb og lever nesten uten bivirkninger.

Overlege Hans Petter Eikesdal ved Haukeland universitetssjukehus sier til Dagens Medisin at han har forstålse for de vurderinger som ligger bak beslutningen:

- Beslutningen er selvsagt skuffende da dette er en behandling med svært lite bivirkninger sammenlignet med cellegift som er alternativet. Samtidig er dette en svært kostbar behandling, uten kurativt potensiale, så jeg forstår at kostnad-nytte aspektet her er vektlagt høyt, uttaler han til tidsskriftet.

Kadcyla er ifølge Nye Metoder aktuelt for rundt 100 kreftpasienter årlig i Norge.

Hadde medisinen blitt godkjent, ville den ifølge Legemiddelverket kostet sykehusene 80-100 millioner kroner årlig, skriver VG.

Brystkreftforeningen: - Todelt helsevesen

Brystkreftforeningen er blant dem som reagerer på at Kadcyla igjen avvises:

- Pasientene har i frustrasjon og maktesløshet ventet på Kadcyla siden 2014. Det er for oss uforståelig at man etter så lange forhandlinger fremdeles ikke klarer å komme til enighet, sier daglig leder i Brystkreftforeningen, Beate Christine Wang, til Dagens Medisin.

Hun kaller det en umenneskelig påkjenning for pasientene å vite at det finnes godkjent behandling som gis ved private institusjoner i Norge som kan forlenge livet, og samtidig bli nektet denne.

- Vi er svært bekymret over den todelingen vi ser i norsk helsevesen og kreftbehandling, sier Wang til tidsskriftet.

Høie peker på produsentene

- Norge er ingen sinke når det gjelder å ta i bruk nye og banebrytende kreftmedisiner, men industrien selv krever ofte altfor høye priser, uttalte  helseminister Bent Høie (H) til Nettavisen sist uke i en kommentar til banebrytende kreftmedisin for benmargskreftpasienter.

Han pekte også på problemet med at produsentene gjør hemmelige avtaler med det enkelte land om pris, en praksis Norge må godta, men som helseministeren beklager.

I et blogginnlegg 11. juli skriver Høie at han forstår at folk reagerer og synes det er rart at Norge ikke kan tilby den nyeste kreftbehandlingen. Samtidig viste han til rapporter og uttalelser om at Norge er i front når det gjelder bruken av kreftlegemidler.

Fakta: Kadcyla

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Traztuzumab emtansine (Kadcyla) er et immunterapilegemiddel til behandling av HER2-positiv, inoperabel lokalavansert eller metastatisk brystkreft.
  • Det er beregnet at pasienter lever noe lenger med Kadcyla enn standard behandling.
  • Sammenliknet med lapatinib og kapecitabin (behandlingsvalg i nasjonale retningslinjer), gir traztuzumab emtansine en forbedring i progresjonsfri overlevelse på 3,2 måneder, og en forbedring i total overlevelse på 5,8 måneder.
  • Anslagsvis vil 100 pasienter være aktuelle for behandling med trastuzumab emtansine (Kadcyla) hvert år i Norge.

(Kilde: Nye Metoder)

Samtidig åpnet Høie for å se på saksbehandlingsrutinene som omfatter godkjenning av nye kreftmedisiner.

Nettavisen har skrevet om Finn Helge Quist som har tatt opp kampen på vegne av sin kone og andre pasienter som håper på nye og banebrytende medisiner for beinmargskreft. Quist har pekt på at problemet ikke bare gjelder på dette området, men også for andre krefttyper.

Ber om gransking

I et blogginnlegg fredag - «Pasienter dør grunnet byråkratisk sommel» - ba Quist om en ekstern gransking av Helsedirektoratets Nye metoder:

- Det er viktig at fagmiljø, pasienter og organisasjoner har tillit til de viktige vurderinger som etaten foretar, skriver han her.

Les også: Høie svarer på kritikken: Vil ha raskere saksbehandling for banebrytende kreftmedisin

Les også: Frykter at kona dør mens de venter på livreddende kreftmedisiner som ikke er godkjent i Norge

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere