RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske leger: - Lettere å snakke om sex enn Gud

Sist oppdatert:
Norske leger synes det er vanskelig å snakke med pasientene om religion.

– Det er mye lettere for leger å ta opp seksualitet enn bønn. Vi er ikke så sjenerte for å spørre om folks seksualvaner. Gud derimot, har blitt elefanten i rommet hos legestanden, sier professor og lege Vegard Bruun Wyller til Vårt Land

Han mener helsevesenet er uprofesjonelle i forhold til religion.

- Norske leger skal selvsagt ikke misjonere. Men vi bør kunne forvente at vi er kompetente og profesjonelle i møtet med tro og livssyn, sier han til avisen. 

- Kan ikke rømme fra spørsmålene

Wyller skriver på lederplass i Tidsskrift for Norsk legeforneing om at leger må tørre å snakke mer om tro.

– Vi kan ikke rømme fra spørsmål som «hva er døden?», «finnes det noe liv etterpå?», «hva er lidelse?», «hva er kjærligheten?». Alt dette handler jo om det å være menneske. 

Dåp er rutine

Ved barneintensiven ved Rikshospitalet dør mellom 25 og 30 barn i året. Mange fødes også med skader eller sykdom, noe som kan reise etiske diskusjoner.

Sykepleierne har som rutine å spørre om dåp hvis barnet er livstruende sykt, og det er ikke bare troende som ønsker en dåp.

– Hverken behovet for ritualer eller samtaler rundt livssyn trenger å være forankret i en religion. Det er eksistensielt og allmennmenneskelig. Men det er lite rom for å ta opp livssyn og eksistensielle spørsmål på sykehus. Her er det behandling som teller, og da er det lett å hoppe bukk over den biten, sier sykepleier Elin Vestmo til Vårt Land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere