*Nettavisen* Nyheter.

Norske leger: - Lettere å snakke om sex enn Gud

Norske leger synes det er vanskelig å snakke med pasientene om religion.

30.03.15 08:38

– Det er mye lettere for leger å ta opp seksualitet enn bønn. Vi er ikke så sjenerte for å spørre om folks seksualvaner. Gud derimot, har blitt elefanten i rommet hos legestanden, sier professor og lege Vegard Bruun Wyller til Vårt Land.

Han mener helsevesenet er uprofesjonelle i forhold til religion.

- Norske leger skal selvsagt ikke misjonere. Men vi bør kunne forvente at vi er kompetente og profesjonelle i møtet med tro og livssyn, sier han til avisen.

- Kan ikke rømme fra spørsmålene

Wyller skriver på lederplass i Tidsskrift for Norsk legeforneing om at leger må tørre å snakke mer om tro.

– Vi kan ikke rømme fra spørsmål som «hva er døden?», «finnes det noe liv etterpå?», «hva er lidelse?», «hva er kjærligheten?». Alt dette handler jo om det å være menneske.

Dåp er rutine

Ved barneintensiven ved Rikshospitalet dør mellom 25 og 30 barn i året. Mange fødes også med skader eller sykdom, noe som kan reise etiske diskusjoner.

Sykepleierne har som rutine å spørre om dåp hvis barnet er livstruende sykt, og det er ikke bare troende som ønsker en dåp.

– Hverken behovet for ritualer eller samtaler rundt livssyn trenger å være forankret i en religion. Det er eksistensielt og allmennmenneskelig. Men det er lite rom for å ta opp livssyn og eksistensielle spørsmål på sykehus. Her er det behandling som teller, og da er det lett å hoppe bukk over den biten, sier sykepleier Elin Vestmo til Vårt Land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.