RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UNGT INITIATIV: Hajrah Arshad og en gruppe unge norske muslimer står bak initiativet om å slå ring rundt den jødiske synagogen i Oslo lørdag.
UNGT INITIATIV: Hajrah Arshad og en gruppe unge norske muslimer står bak initiativet om å slå ring rundt den jødiske synagogen i Oslo lørdag. (NTB Scanpix/Privat)

Norske muslimers synagoge-markering vekker internasjonal oppsikt

Sist oppdatert:
Norske muslimer som vil beskytte jøder vekker medienes interesse verden rundt.

I kjølvannet av terrorangrepene i Danmark sist helg, har én varslet fredsmarkering fått mye oppmerksomhet: En gruppe unge norske muslimer planlegger å danne en symbolsk fredsring rundt den jødiske moskeen i Bergstien i Oslo lørdag - et uttrykk for at muslimer tar avstand fra jødehat - antisemittisme.

Blir lagt merke til
Markeringen, som skal finne sted rett etter sabbaten, har fått  bred medieomtale både i Norge og utlandet.

«Norske muslimer skal danne et menneskelig skjold rundt Oslo-synagoge», skriver The Washington Post torsdag.

«Norske muslimer melder seg frivillig til å beskytte synagoge», skriverThe Times of Israel.

Engelskspråklige Arab News, Franske Le Figaro, spanske El Periodico, israelske Haaretz, britiske The Independent, amerikanske Fox News, Huffington Post, Christian Science Monitor og The Daily Star og The West Australian er noen av avisene som skriver om saken.

Torsdag var det 1600 som hadde meldt sin ankomst til markeringen på Facebook-gruppen for aksjonen . Lørdag formiddag har dette tallet steget til 2200.

Markeringen starter klokka 18.30.

Les også: Obama: - Vi er ikke i krig mot islam, men folk som har pervertert islam

- Over all forventning

- Dette har gått over all forventning, sier Hajrah Arshad, 17-åringen fra Stovner i Oslo som tok initiativ til aksjonen.

SLÅR RING: Hajrah Asrhad og styremedlem i Det Mosaiske Trossamfunn Michael Gritzmann foran synagogen. Lørdag skal de sammen med mange andre muslimer og jøder slå ring rundt synagogen.


- Ideen kom fordi vi var lei av fordommene mot jødene og fordi vi muslimer også kjenner på kroppen hvordan det er å bli utsatt for hets og fordommer. Dette er vårt lille bidrag for å gå foran som gode forbilder og vise hva vi mener islam handler om, sier hun til Nettavisen.

BRED MEDIEOMTALE: Haaretz, The Washington Post og Fox News er blant mediene som har laget sak på norske muslimers varslede synagoge-markering.


Mest positive tilbakemeldinger

Hun sier gruppen som står bak arrangementet har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, men også noen negative.

Hvor de negative kommentarene kommer fra og hva de går ut på, ønsker hun ikke å utdype, men hun sier det er noen som mener at dette ikke er en god ide.

Godt forberedt

Arrangementet er godt forberedt, ifølge Arshad. Arrangørene tok først kontakt med Det mosaiske trossamfunn, som ønsket dem velkommen. Deretter klarerte de markeringen med politiet.

- Det vi skal gjøre er å slå ring rundt synagogen, så langt det praktisk lar seg gjøre. Vi skal ha en samling der, og det blir delt ut kaffe og linsesuppe, forteller hun.

- Heve seg over hatet

«Islam er å beskytte våre brødre og søstre, uavhengig av hvilken religion de tilhører. Islam er å heve seg over hatet og aldri synke ned på samme nivå som haterne. Islam er å forsvare hverandre», lyder budskapet på aksjonens Facebook-side.

Tvillingmarkering
Unge muslimer i Bergen holdt en egen markering lørdag kveld. Som i Oslo ville de vise sin støtte til norske jøder i kjølvannet av frykten som er oppstått etter terrorangrepet i København.

– Hvis noen tar loven i egne hender og gjør noe dumt i islams navn, da er det vår plikt å reagere og si fra, sa Momodou Bandeh, forstander i moskeen i Bergen i sitt innlegg under markeringen.

– Det vi får være med på i dag er på mange måter et enestående arrangement. Unge muslimer i Bergen slår ring om norske jøder for å vise at de voldelige handlingene mot jøder i Europa ikke støttes av muslimer i sin alminnelighet, sa Trude Drevland, ordfører i Bergen.

I mangel av en jødisk moske i vestlandsbyen ble markeringen holdt ved musikkpaviljongen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere