RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske offiserer innrømmer skyting

Sist oppdatert:
De to norske offiseren som løsnet skudd på Nato-hovedkvarteret i Kabul kommer hjem i løpet av uka.

Da blir det klart hvilken straff de to vil få. De to skal ha vært påvirket av alkohol da de avfyrte skuddene, i følge Fellesoperativt hovedkvarter. Skuddene ble avfyrt med en Glock-pistol i lufta.

Offiserene har innrømmet skytingen.

– Norske soldater som tjenestegjør i Afghanistan, har i utgangspunktet ikke lov til å nyte alkohol over hodet. Men Isaf-hovedkvarteret er under internasjonal kommando, og består av flere ulike nasjonaliteter. Der praktiseres en såkalt ”two can-rule”, som betyr at personellet der kan drikke inntil to enheter alkohol til dagen, for eksempel to bokser med øl, sier pressetalsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter, oberstløytnant John Inge Øglænd til Forsvarsnett.

-Alvorlig
Ingen ble skadet, men norsk militærpoliti etterforsker nå den alvorlige hendelsen ved Nato-hovedkvarteret i Kabul i Afghanistan natt til søndag.

Infomasjonsjef i Forsvarstaben, Petter Lindquist, sier Forsvaret jobber hardt for å unngå slike episoder.

-Generelt vil jeg si at brudd på alkoholbestemmelsene, og skjødeløs omgang med våpen er blant de alvorligste ting vi slår ned på, både ute og hjemme. Men nå må vi først la militærpolitiet avdekke de faktiske forholdene, sier Lindquist til Nettavisen.

Kan miste sikkerhetsklarering
Blant disiplinærtiltakene som kan settes i verk er bøter, eller å frata offiserene sikkerhetsklareringen. Det er regnet som et meget strengt tiltak, som i praksis vil gjøre det umulig å fortsette tjenesten på ISAFs hovedkvarter.

- Det er også sånn at militært personell også kan gjøre seg skyldig i brudd på sivil lovgivning, og etterforskes for dette, sier Lindquist.

SKJØT I LUFTA: En av offiserene skal ha løsnet skudd med en Glock-pistol.
SKJØT I LUFTA: En av offiserene skal ha løsnet skudd med en Glock-pistol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere