RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske politikere fullroser prisvinner

Sist oppdatert:
Norske politikere fullroser årets nobelprisvinner. - Prisen går til en kvinne som har utvist stort mot ved sin systematiske kamp for menneskerettigheter og for kvinner og barns kår i Iran.

Det sier Senterpartiets Åslaug Haga (bildet) i en kommentar etter at Shirin Ebadi fra Iran fredag ble tildelt Nobels fredspris.

- En brobygger

- Ebadi er troende muslim som er opptatt av å formidle at islam kan forenes med demokratiske idealer og respekt for menneskerettigheter. Hun er en brobygger i en situasjon preget av spenning og motsetninger i internasjonal politikk. Prisen er et signal om at vi må unngå forenklinger og polariseringer i dagens internasjonale debatt, sier Haga.

- Ebadis kamp mot undertrykkelse i Iran har vært langvarig, og den fortsetter. Prisen er en støtte til den demokratiske prosessen i Iran, sier Haga om prisvinneren.

- Viktig signal

Leder av Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland, roser også prisvinneren.

- Dette er et viktig signal til verden om at Islam ikke er forbundet med terrorisme og fundamentalisme. Tvert imot. De som begår terrorhandlinger i islams navn forvrenger og misbruker religionen, sier Jagland.

- Fredsprisvinneren har vist at det er nødvendig å kombinere islam med demokrati og menneskerettigheter og er således en kraftig oppmuntring for de som arbeider for demokratisering og humanisering av muslimske land. Det er nødvendig å gi håp til særlig ungdommen og kvinnene i disse landene om at det er mulig å kjempe for et bedre liv før døden i stedet for å bli martyr i en terrorhandling og håpe på et liv etter døden. Jeg ser også fredsprisutdelingen som et signal til den vestlige verden om å vise muslimene respekt og yte dem rettferdighet, avslutter Jagland.

- Kandidat etter mitt hjerte

- Dette er en kandidat etter mitt hjerte. Et enkeltmenneskets kamp, en modig kvinne som blir belønnet for sitt utrettlige innsats for kvinner og barns menneskerettigheter, sier Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen, i en kommentar.

- En meget fortjent pris til en uredd kvinne med et sterkt engasjement for demokrati og fremme av menneskerettigheter. Hun representerer de krefter i islam som er innstilt på dialog, sier utenriksminister Jan Petersen.

- Inspirasjon
SVs Kristin Halvorsen sier prisen vil gi en viktig støtte og inspirasjon til den fortsatte kampen for menneskerettigheter og likestilling i Iran.

- Forholdene for kvinner i Iran og flere andre muslimske land er svært dårlige. Likevel finnes det svært mange modige kvinner som risikerer sitt eget liv i kampen for respekt og like rettigheter. Denne pristildelingen er en anerkjennelse av innsatsen til alle disse kvinnene, og en understreking av hvor viktig er det er at det internasjonale samfunnet støtter opp om denne kampen, sier Halvorsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere