Gå til sidens hovedinnhold

- Norske soldater bør bli i Irak

Norge og andre europeiske land bør ikke trekke sine styrker ut av Irak, mener Taha Barwary fra Kurdistans demokratiske parti (KDP).

I Nord-Irak er det ikke behov for militære styrker utenfra. Der ønsker KDP og deres tidligere rivaler i Kurdistans patriotiske union (PUK) selv å styre, understreker Barwary.

I resten av Irak ønsker han derimot både amerikanske og europeiske soldater velkommen.

–De europeiske lands fravær tjener verken dem selv eller demokratiseringsprosessen i Irak, sier Barwary til NTB.

–De som nå trekker seg ut, sender ikke noe godt signal. Vi skulle i stedet ønske at flere europeiske land stilte med militære styrker, sier KDP-utsendingen som også sitter i kurdernes såkalte regionregjering (KRG) i Nord-Irak.

Krever selvstyre
Taha Barwary legger ikke skjul på at kurderne ønsker en stor grad av selvstyre i Nord-Irak.

–Vi ønsker en føderal løsning basert på geografiske og historiske fakta, sier Barwary.

At mange kurdere også krever full uavhengighet, ønsker han ikke å kommentere.

–Drømmer er en ting, virkeligheten noe annet, sier Barwary.

Både Iraks øvrige befolkning, nabolandene, amerikanerne og verdenssamfunnet for øvrig er motstandere av en kurdisk føderasjon i Nord-Irak, noe Barwary har liten forståelse for.

–Det er ikke opp til amerikanerne å avgjøre om vi skal ha et føderasjon i Irak eller ikke. Det er vi irakere som skal avgjøre dette, sier Barwary.

–Selvsagt er sjiamuslimene motstandere av kurdisk selvstyre, de ønsker makt over hele Irak, legger han til.

Samarbeider
Etter år med åpen krig er forholdet mellom de to kurdiske partiene KDP og PUK i dag godt, understreker Barwary.

Selv om de samarbeider i regionregjeringen, har de i praksis delt Nord-Irak imellom seg og administrerer hvert sitt område.

Jalal Talabanis PUK kontrollerer Iraks nordøstlige Sulaimaniya-provins, mens Massoud Barzanis KDP kontrollerer Arbil- og Dohuk-provinsene.

Oljerikdom
Sammen krever de også kontroll over Kirkuk-regionen der nærmere 40 prosent av Iraks oljeutvinning finner sted, og der minst ti milliarder fat olje ifølge enkelte anslag venter på å bli pumpet opp.

Iraks naboland Tyrkia har gjentatte ganger truet med å invadere Nord-Irak dersom kurderne får kontroll over oljen i Kirkuk, noe Taha Barwary bare blåser av.

–Spørsmålet om Kirkuk er et irakisk spørsmål. Dette har Tyrkia ingenting med, sier KDP-utsendingen..

Han beroliger imidlertid dem som frykter at kurdere skal kreve full kontroll over Nord-Iraks oljeressurser.

–Det legges opp til en høyst sentralisert føderalisme i Iraks nye grunnlov. Oljen tilhører derfor staten. Spørsmålet er hvordan inntektene skal fordeles, sier Barwary.

Etnisk rensing
Da USA invaderte Irak var kurdiske peshmerga-krigere raske med å innta Kirkuk. I ukene som fulgte ble titusenvis av arabere fordrevet fra byen, noe som førte til anklager om etnisk rensing.

Barwary avviser dette, og minner om at kurderne selv ble fordrevet fra området under Saddam Husseins styre.

–Når man mister sine hjem, er det helt naturlig at man forsøker å ta dem tilbake når anledningen byr seg, sier Barwary. Han utelukker likevel ikke at de kan ha funnet sted overgrep.

–Det er dessverre ikke utenkelig at det kan ha forekommet enkelttilfeller, men dette har ikke skjedd i stor skala. Jeg tror forholdet mellom arabere og kurdere i Nord-Irak i det store og hele er svært godt, sier han.

Amerikanske offiserer i området er ikke enige, og har beskrevet forholdet som verre enn mellom serbere og albanere i Kosovo.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021