RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske soldater til EUs kampstyrker

Sist oppdatert:
Motstanderne mot å sende norske soldater til EUs kampstyrker ble nedkjempet i Stortinget i dag. Dermed kan norske soldater bli lånt bort. Bare SV og Senterpartiet sloss imot.

Norge kan låne bort soldater til EUs innsatsstyrker, vedtok Stortinget fredag. Det har vært stor stid om norsk deltakelse, men i Stortinget ble det bare spredt ildgiving fra motstanderne.

Men det er en forutsetning fra stortingsflertallets side at Norge selv kan bestemme om norske styrker skal være med i enkelte operasjoner.

KrF krever vetorett
KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun poengterer at KrF fortsatt sier nei til medlemskap i EU, men ikke til forpliktende samarbeid. Ifølge Lilletun er det en forutsetning at Norge skal ha vetorett.

SV og Sp mener at spørsmålet er langt mer komplisert. De to partiene mener dette dreier seg om norsk avgivelse av suverenitet. De to nei-partiene er sterkt tvilende til om det blir mulig for Norge å si nei til å delta i aksjoner dersom EU velger å bruke innsatsstyrkene.

Grunnloven kan være et problem
Den endelige beslutningen skal først tas etter at en avtale er på plass, og forholdet mellom avtalen og Grunnloven er problematisk.

Utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland (Ap) mener det er viktig ikke å ta lett på spørsmålet om norsk deltakelse er i overenstemmelse med Grunnloven,.

Jagland pekte på at det bare er den endelige avtalen som avgjør om dette er tilfelle. – Det er bare Stortinget som kan vedta om en avtale er Grunnlovstridig eller ei, sa Jagland.

Nei til SV og Sp
Stortinget forkastet forslagene fra Sp og SV om at Stortinget skulle be regjeringen si nei til deltakelse i EUs militære kampgrupper.

I tillegg vendte stortingsflertallet tommelen ned for at de to partienes forslag om å be regjeringen sørge for en uavhengig gjennomgang av de konstitusjonelle sidene ved en slik deltakelse.

Forslagene fikk kun støtte fra SV og Sp. De to partiene fikk imidlertid støtte fra Frp, som er enig i at regjeringen bør legge frem de antatt årlige kostnadene ved deltagelse i innsatsstyrkene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere