RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske soldater ville drept krigsfanger

(Forsvaret)
Sist oppdatert:
Norske soldater som skal på oppdrag i utlandet vet lite om reglene som gjelder i krig. 13 prosent av dem ville drept krigsfanger i deres varetekt, viser en undersøkelse.

Det viser en undersøkelse som MMI har utført for Norges Røde Kors, som ble presentert i formiddag.

Manglende kunnskaper
Kun en uke før de skulle reise til Afghanistan svarte 13 prosent av 67 spurte ved 6. divisjon i Troms at de ville drept krigsfanger hvis motparten i krigen gjorde det først. Ytterligere 12 prosent av de samme soldatene svarte «vet ikke» på dette spørsmålet.

40 prosent av de samme soldatene ville latt sanitetspersonell bemanne troppens maskingeværer hvis det blir behov for det.

- Undersøkelsen avslører manglende kunnskaper om humanitære rettigheter hos norske soldater, sier seksjonsleder for internasjonal humanitær rett hos Røde Kors, Magne Barth.

Store forskjeller i opplæringen
Til sammen 240 norske soldater deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført på Forsvarets to viktigste utdanningssteder for soldater som skal delta i internasjonale operasjoner. 173 av de spurte får opplæring i den såkalte Telemarksbataljonen i Rena leir, mens 67 av de spurte holder til i 6. divisjon i Troms.

Undersøkelsen viser stor forskjell i opplæringen ved de to avdelingene. Bare 36 prosent av soldatene ved Kavaleriskvadronen i 6. divisjon sa at de hadde fått opplæring i krigens folkerett. Og det bare en uke før de skulle til Afghanistan. Hele 62 prosent av soldatene i 6. divisjon mener opplæringen de har fått er mindre god eller dårlig.

- Vi ser at Forsvaret ikke har et system som fanger opp alle, og at flere går gjennom førstegangstjenesten uten å få den nødvendige undervisningen. Vi mener det er viktig med grunnkompetanse om humanitære rettigheter, så får det heller gis spesifikk opplæring i forhold til de oppdrag de skal ut på, sier Magne Barth.

Greit å angripe sivile
En stor andel av de spurte soldatene er ikke klar over at det er absolutt forbud mot å angripe sivile, og tror at det er tilstrekkelig å unngå å angripe dem i så stor grad som mulig. Videre svarer så mange som 19 prosent av de spurte at det er greit å angripe sivile som gir husly til fienden, så lenge de har gjort dette frivillig.

Magne Barth i Røde Kors er overrasket over at norske soldater ikke har bedre kunnskaper om internasjonale rettigheter som er nedfelt i Geneve-kovensjonen.

- Røde Kors ønsker at denne undersøkelsen kan være et springbrett for å løfte undervisnngen slik at den blir mer helhetlig. Vi håper undersøkelsen kan fremskynde og komme til nytte i Forsvarets arbeid med å bedre opplæringen for soldatene, sier Barth.

Undersøkelsen ble gjennomført i slutten av mai og i begynnelsen av juni. I samme periode viet mediene mye oppmerksomhet til avsløringene av mishandling av fanger i Afghanistan og Irak.

Kjenner ikke beskyttelsesmerker
Kun 8 prosent av de to soldatgruppene kjenner til dette internasjonale beskyttelsesmerket for minnesmerker, bygninger og museer av kulturell betydning:

Soldatene kjenner heller ikke til merket for anlegg og installasjoner som innebærer katastrofefare.

Bare hver fjerde av de spurte soldatene kjenner til merket for Sivilforsvaret, som ser slik ut:

- Dette er viktige merker som brukes i utlandet for å beskytte og sikre folk de rettigheter de har. Det er viktig at norske soldater kjenner til disse merkene, slik at de selv kan bruke dem som beskyttelse hvis de selv blir tatt til fange eller truet på livet, påpeker Barth.

Undersøkelsen Røde Kors gjennomførte blant norske soldater er bygget på samme lest som den omfattende undersøkelsen «People on War», som Den internasjonale Røde Kors-komiteen gjennomførte blant 20.000 personer i 16 land i 1999.

Les hele undersøkelsen på Røde Kors sine nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere