Norske terrortiltak i rute

Foto: Trond Tandberg, Scanfoto

Utbyggingen av tiltak mot terror på norske skip og i norske havner er i rute og vil i være ferdig innen 1. juli. Også sertifiseringen av skipsoffiserer og andre rederiansatte går etter planen.

15.03.04 21:42

Det er et vedtak fra 2002 i FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon IMO som ligger bak de norske sikkerhetstiltakene. Tiltakene omfatter skip over 500 bruttotonn og havner med internasjonal trafikk, og skal ifølge FN-vedtaket være ferdige innen 1. juli i år.

Skipene skal ha egne sikkerhetssertifikater og offiserer med ansvar for antiterroroppleggene. Også hos rederiene i land skal det være en person med ansvar på dette området. Det opplyser sjøfartsdirektør Rune Teisrud til NTB.

Sertifiseringen av skipsoffiserer og andre rederiansatte går etter planen.

– Vi har engasjert flere sertifiseringsselskaper som holder kurs for de aktuelle personene, sier Teisrud.

Et langt mer omfattende arbeid er knyttet til sikkerhetstiltakene i havnene der det skal utarbeides sårbarhetsvurderinger. På grunnlag av disse vurderingene skal det lages sikkerhetsplaner og iverksettes tiltak.

I alt vil dette koste flere hundre millioner kroner, men det nøyaktige tallet er ikke klart ennå. Men bare i Trondheim vil for eksempel de fysiske beskyttelsestiltakene alene koste cirka ti millioner kroner, går det fram av forslaget til forskrift om særlige sikkerhets-og antiterrortiltak i norske havner som er ute på høring.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag