RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Notar må stenge

(NOTAR)
Sist oppdatert:
Kredittilsynet mener Notar i Bergen har satt eiendomsloven til side og straffer meglerne beinhardt.

Kredittilsynet tilbakekaller foretaksbevillingene for Notar Eiendom Bergen AS og Notar Nybygg Bergen AS fordi de «grovt og vedvarende har tilsidesatt sine plikter etter eiendomsmeglingsloven».

Det er svært sjelden at eiendomsmeglingsfirmaer mister bevillingen.

Grove overtramp
- Det har skjedd tidligere, men det er meget, meget sjelden, sier seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at tilsynet startet gransking av de to firmaene etter å ha fått henvendelser fra flere utbyggere i fjor.

Har du tips i saken? Eller har du opplevd problemer med eiendomsmeglere? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

- De satte spørsmålstegn ved meglers utførelse av deres oppdrag, derfor startet vi en inspeksjon. Vi foretok en grundig kontroll av flere prosjekter i perioden 2002 til 2004 og så på hvem som har vært kjøpere, selgere og hvordan oppgjørene skjedde, forteller han.

Under granskingen avdekket Kredittilsynet blant annet oppgjørspraksis som har utsatt klienter for økonomisk risiko og avtaler mellom meglerforetak og klienter i strid med god meglerskikk.

Ansatte kjøpte leiligheter
Det ble også avdekket mangelfull føring av meglingsjournal, hvor meglerforetakene har hatt manglende oversikt over hvilke boliger som til enhver tid faktisk har vært solgt og hvem som har vært faktisk kjøper.

Et av de mest graverende punktene er at ansatte i Notar skal ha opptrådt som kjøpere til flere leiligheter.

- Vi har sett at flere ansatte har opptrådt som kjøpere. Fire-fem ansatte har kjøpt flere leiligheter og videresolgt disse raskt. Dette er en form for egenhandel. Andre ansatte har deltatt i budrunder uten å gjennomføre handelen. Slikt skaper et uriktig bilde av prosjektets popularitet, sier han.

Grøstad forteller at Notar i tillegg har droppet å kreve innbetaling fra førstegangskjøpere.

- Megler har vært så rettet mot en rask fulltegning av prosjektene at man ikke har kontrollert og krevet innbetaling fra førstegangskjøpere, forteller han.

Av hensyn til kundene er de to meglingsfirmaene under visse vilkår gitt adgang til å avslutte pågående oppdrag. De har imidlertid ikke anledning til å påta seg nye oppdrag.

Uenige i vedtaket
Informasjonssjef Eivind Rodem i Notar sier til TV 2 Nettavisen at Notar er høyst uenige i vedtaket.

- Vedtaket er fattet på bakgrunn av saker langt tilbake i tid. Vi er i ferd med å gå dypere inn i saken for å vurdere om vi vil påklage vedtaket, sier Rodem til TV 2 Nettavisen.

- På hvilken måte er dere uenige i vedtaket?

- Jeg vil ikke gå inn på noen av de punktene nå, svarer Rodem.

På hjemmesiden til Notar beskrives Notar Eiendom Bergen AS som selve «moderskipet» for Notar på Vestlandet. «Helt siden åpningen i 1994 har dette kontoret fostret eliten av toppmeglerne i Notarsystemet i Norge», står det på siden. Nå ønsker informasjonssjefen i Notar å understreke at kontorenen i Bergen kun er to av 70 kontorer i hele landet.

- Har Notars kunder i Bergen tapt noe på Notars praksis?

- Ingen har lidd noe under dette.

- Kredittilsynet mener Notar i Bergen har utsatt sine klienter for økonomisk risiko. Stemmer dette?

- Det er en vurdering som er gjort av Kredittilsynet, svarer Rodem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere