RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK: Go-Ahead var nær ved å bli avvist fra togkonkurransen


Det britiske selskapet Go-Ahead stakk av med kontrakten for å drive Sørlandsbanen. SJ og NSB deltok også i anbudskonkurransen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Det britiske selskapet Go-Ahead stakk av med kontrakten for å drive Sørlandsbanen. SJ og NSB deltok også i anbudskonkurransen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Én måned før Go-Ahead vant anbudet for trafikken på Sørlandsbanen vurderte Jernbanedirektoratet å avvise søknaden på grunn av en «usunn økonomisk profil».

NRK har fått innsyn i et brev fra 13. september der Jernbanedirektoratet skriver at deres foreløpige vurderinger «viser at Go-Aheads tilbud synes å ha en usunn økonomisk profil, med den følgen at Jernbanedirektoratet vurderer å avvise tilbudet».

Én måned senere vant Go-Ahead anbudskonkurransen. Det britiske togselskapet hadde et tilbud som var 21 prosent lavere enn tilbudet fra NSB og svenske SJ, som også deltok i kampen om kontrakten.

– Da vi fikk inn den siste runden med tilbud, så var prisene lave. For oss var det da naturlig å faktisk kikke på om de var så lave at det var grunnlag for å tro at det ikke går økonomisk. Så da tok vi en ekstra runde for å sjekke ut det, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik.

3. oktober, kun to uker før vinneren ble kåret, ble det holdt et møte mellom Jernbanedirektoratet og Go-Ahead. I referatet fra møtet står det at det var et forhandlingsmøte, noe som i tilfelle er i strid med anbudsreglene, ifølge NRK.

Jernbanedirektør Kirsti Slotsvik avviser at det var et forhandlingsmøte.

– Det beste eksempelet på det er at tall som de la fram i siste tilbud, er de tallene som ligger i kontrakten. Så der skjedde det faktisk ingenting, sier hun til kanalen.

Go-Ahead ønsker ikke å stille til intervju om saken, men sier de forholder seg til prosessen Jernbanedirektoratet har kjørt.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere