Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NRK-streik blant 1700 NJ-ansatte - slik vil du merke konflikten

LA NED ARBEIDET: NJ-leder i NRK Richard Aune står i spissen for de 1700 NRK-ansatte som tirsdag gikk ut i streik.
LA NED ARBEIDET: NJ-leder i NRK Richard Aune står i spissen for de 1700 NRK-ansatte som tirsdag gikk ut i streik. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
1700 NRK-ansatte ut i streik etter meklingsbrudd. Kan få konsekvenser for 17. mai-sendingen.

1700 medlemmer i Norsk Journalistlag i NRK er i streik fra klokka 13.01, tirsdag etter at meklingen mellom Norsk Journalistlag og NRK/Spekter ikke førte fram.

Umiddelbart førte det blant annet til at NRK radio sendte musikk da nyhetene da nyhetene skulle vært sendt.

«Det betyr at ingen medlemmer i Norsk Journalistlag i NRK lager sendinger på radio, på TV eller oppdaterer på nrk.no så lenge streiken varer», var meldingen som møtte lytterne på NRK Radio i sendeflaten til Dagsnytt klokka 13.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterte meklingsbruddet slik:

- Dette er veldig leit og en sterkt beklagelig situasjon. Jeg beklager overfor publikum at NRK ikke kan levere de nærmeste dagene slik publikum forventer. Det er åpenbart at streiken vil ramme det tilbudet, sier Eriksen.

- Når 1700 av våre medlemmer nå går ut i streik, er det programledere, redigerere, produsenter, fotografer og mange ulike grupper. Når de legger ned arbeidet, vil det merkes. Dette er folk som jobber i Dagsrevyen, i Brennpunkt, på Marienlyst, på Tyholt, i Porsgrunn og så videre, sier leder i Norsk Journalistlag i NRK, Richard Aune, til Nettavisen.

Får konsekvenser for 17. mai-sending

- Hva blir konsekvensene for NRKs planlagte direktesendinger 17. mai?

- Flere av våre medlemmer skulle vært på jobb den dagen. Vi tar for gitt at ledelsen følger spillereglene for en streik, sier Aune.

NRK-ledelsen bekrefter at programtilbudet vil bli påvirket av streiken.

SPØKER FOR DIREKTESENDING: Det kan spøke for NRKs direktesending 17. mai. Disse tre skal etter planen lede sendingen. Fra venstre Dennis Vareide, Haddy N'Jie og Noman Mubashir.

NJ-klubben i NRK sa nei til en lønnsøkning som andre fagforeninger på huset valgte å takke ja til. Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat.

Aune og NRKJ mener det ikke har vært ført reelle forhandlinger og uttaler at NRK ikke har «rikket seg en tomme» i forhandlingene.

- Her skyver NRK frontfagmodellen foran seg som om den skulle være et absolutt tak. Vi mener vi har gode argumenter for å tenke videre enn som så. I NRK har vi vært med på å rasjonalisere bort 500 millioner kroner på driften de siste årene. Det bidraget er vi stolt av, og vi mener det er legitime grunner for våre krav som er i tråd med frontfagmodellen, sier Aune.

NRK-direktør Olav Nyhus møtte pressen etter bruddet tirsdag og sa at streiken vil få konsekvenser for NRKs programtilbud.

Tidligere har han uttalt at gammelt materiale kan bli sendt på nytt, skriver nrk.no.

Administrerende direktør i NRK Olav Nyhus snakker med pressen etter brudd i forhandlingene hos Riksmekleren med de NJ-ansatte i NRK.

NRK-ledelsen i krisemøte

Ledelsen i NRK satt i 12-tiden tirsdag i krisemøte for å bringe klarhet i konsekvenser for seerne, leserne og lytterne til NRK, melder NTB. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterer meklingsbruddet i NRKs radioresepsjon i Oslo klokka 13.30, får NTB opplyst.

Spekter-sjefen: - Vanskelig å forstå NJ i NRK

- Vi er fornøyd med å ha oppnådd enighet med LO i meklingen for NRK, slik at det nå er enighet med fem av seks forbund. Det er imidlertid vanskelig å forstå hvorfor Norsk Journalistlag i NRK velger å gå til streik for et høyere lønnstillegg enn det resten av arbeidslivet har fått i dette oppgjøret, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter ifølge en pressemelding.

Det er beklagelig at Norsk Journalistlag velger å ramme publikums TV,-radio- og nettilbud med å streike. Alle ansvarlige parter i arbeidslivet er enige om at lønnsoppgjørene skal gjennomføres i tråd med normen fra frontfaget, men dessverre deler ikke Norsk Journalistlag denne oppfatningen, sier Bratten videre.

- Beklagelig sterkt

- Slik jeg forstår det dreier dette seg om et krav om at NRKJ ønsker en sterkere lønnsvekst enn alle andre oppgjør stort sett. Vi har inngått avtale med fem av seks klubber. De øvrige oppgjørene er gjort opp innenfor denne rammen på 2,8 prosent, uttalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen da han møtte pressen tirsdag.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!