*Nettavisen* Nyheter.

NRK vil ha tv-lisens på mobil

NRK ønsker å innføre tv-lisens på mobiler og datamaskiner i Norge.

26.10.06 09:49

Som Nettavisen tidligere har skrevet om , innføres det nå full radiolisens på 3G-mobiler og datamaskiner i Tyskland. Årsaken er at disse enhetene kan motta radiosendinger, til og med flere enn over FM-nettet. Det blir etter hvert også mulig å bruke mobilene som nærmest fullverdige tv-er.

I Norge har vi ingen dedikert radiolisens, men til Computerworld forteller Freddy Lysfjord, leder i NRKs lisensavdeling, at de ønsker å innføre lisens på mobiltelefoner også i Norge.

- Vi ønsker det samme i Norge. Vi mener at alle enheter som kan ta imot tv og radio bør lisensbelegges hvis eieren ikke betaler vanlige avgifter, sier Lysfjord.

Problematikken er at regelverket har tatt høyde for den teknologiske virkeligheten som har eksistert opp gjennom årene. Det har stort sett har vært tv-er som har kunne motta tv-signaler. Det er ikke lenger helt korrekt.

- Vi forventer å få forskrifter som dekker nytt utstyr på lik linje med det som var intensjonen da linsensordningen ble vedtatt. Om teknologien går fremover, betyr det ikke vi kan fjerne det som er grunnlaget for regelverket, sier Lysfjord.

NRK ønsker rapporteringsplikt på denne typen produkter. De har sendt sine meninger om dette til Kirke- og Kulturdepartementet som jobber med en ny melding om allmennkringkasting som skal være ferdig til våren.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra kulturminister Trond Giske i flere dager uten å lykkes.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.