RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NS-folk slapp straffeforfølgelse

Sist oppdatert:
Over 100 NS-folk fra Sørlandet slapp straffeforfølgelse etter krigen, avslører den første store undersøkelsen av henlagte saker fra rettsoppgjøret.

- Undersøkelsen viser at ikke alle NS-medlemmer ble tiltalt og dømt slik man har trodd, sier historiker Morten Bentsen fra Kristiansand til Fædrelandsvennen.

NS-kartoteket innholder 61.400 medlemskort. 45.216 personer ble straffet for NS-medlemskap.

Han er medforfatter i boka «Et rettferdig rettsoppgjør?» som utgis på Pax Forlag i disse dager med Hans Fredrik Dahl og Øystein Sørensen som redaktører.

Hver tiende mann
Rettsoppgjøret etter annen verdenskrig omfattet nærmere 100.000 personer, eller hver tiende voksne mann, og resulterte i strenge straffer - konfiskasjon, stemmerettstap og dødsdom eksekvert ved skyting.

Bentsen påviser at over 100 NS-medlemmer i Kristiansand politidistrikt slapp straffeforfølgelse fordi de blant annet ikke hadde betalt NS-kontingent, eller ikke vedkjente seg medlemskap. Men av rikskartoteket til Nasjonal Samling går det frem at de er oppført som medlemmer.

- Holdt tilbake
«Det er ikke usannsynlig at denne informasjonen er holdt tilbake, for ikke å vekke reaksjoner i opinionen», skriver Bentsen.

Kildematerialet består av over 1000 etterforskede landssviksaker. Dersom tallene er representative, dreier det seg om flere tusen slike saker på landsbasis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere