NSB setter opp ekstra vogner med 24.280 ekstra seteplasser for å ta unna økt juletrafikk til Bergen, Oslo, Trondheim, Røros og Bodø. På Bergensbanen blir det også ekstra avganger. På Sørlandsbanen til Kristiansand og Stavanger settes det ikke opp ekstra kapasitet.

Skal du hjem til jul, lønner det seg å starte planleggingen nå, lyder rådet fra NSB. De beste plassene går nemlig først, og på flere avganger er det trangt om plassene.

- Mange har bestilt tidlig i år. På Bergensbanen, Dovrebanen og Nordlandsbanen er det allerede utsolgt på flere avganger, opplyser Gina Scholz, kommunikasjonssjef i NSB Persontog.

Ikke ekstraplasser på Sørlandsbanen

Også på Sørlandsbanen begynner det å bli fulle tog. Her setter NSB likevel ikke inn ekstra tiltak for å bedre kapasiteten:

- Togene på Sørlandsbanen har god kapasitet, og det er ikke satt opp ekstraplasser eller ekstra avganger, opplyser Gina Scholz til Nettavisen.

- Vi har sett at salget på Sørlandsbanen er ekstra godt i år, men hvis folk er fleksible og finner andre avganger, er det mulig å komme seg med, sier hun.

NSB opplyser at de mest populære reisetidspunktene selges ut først, samt at nattogene er populære. Derfor råder de folk til å sjekke flere avganger og dager for å finne det beste reisetidspunktet og være fleksibel på reisetidspunkt.

NSB sier trafikken fordeler seg over flere dager. Siden julaften faller på en mandag og det er mange fridager i julen i år, regner NSB med at trafikken vil fordele seg over flere dager.

- Mange drar 20. desember

- Samtidig er det noen dager som utmerker seg. Allerede på ettermiddagen torsdag 20. desember er det mange som starter hjemreisen. Derfra er det stor pågang gjennom hele helgen, med svært mange reisende den 21. og 22. desember, sier Scholz.

Etter noen dager med julefeiring er det igjen mange reisende både 26. og 27. desember og gjennom hele nyttårshelgen.

– Og med mange reisende og mye bagasje er det viktig å pakke godt, bruke bagasjeplassene på toget og sørge for å få med alt når du går av toget, understreker Scholz.