RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker jul uten kvinnevold

Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenbergs budskap foran jule- og nyttårsfeiringen er at volden mot kvinner og barn må stoppes.

- Julen er en høytid vi forbinder med glede, men vi vet samtidig at det i jule- og nyttårsfeiringen er en kraftig økning i familievolden, i vold mot kvinner og barn, sier Stoltenberg.

Statsministeren oppsummerte regjeringens første to måneder på Soria Moria i formiddag, og lovet der å trappe opp kampen mot familievold.

Tidligere var strafferammen for familievold to år. Rammen heves nå til tre år. I særlig alvorlige tilfeller kan slik vold straffes med inntil seks år, varsler samtidig justisministeren i dag.

- Politiet skal rykke ut på alle meldinger om husbråk. Det skal ikke være noe spørsmål om de skal gjøre det, er beskjeden fra Stoltenberg.

De som blir utsatt for familievold skal få utvidet rett til bistandsadvokat, og menn som mishandler skal få tilbud om behandling.

- Dette er en viktig oppgave. Vi ser utsalgene i jule- og nyttårsghelgen. Vi vil bruke felleskapets ressurser på viktige oppgaver for felleskapet, sier Stoltenberg.

DNA-prøver
Stoltenberg vil øke bruken av DNA-registering blant annet for å få oppklart voldtekter mot kvinner. Hvor omfattende bruken av DNA-registrering vil bli ønsker Stoltenberg foreløpig ikke å si noe om, men han antyder at det kan være aktuelt med samme regler for DNA som for fingeravtrykk.

- Over 90 prosent av de kvinnene som mener seg utsatt for voldtekt opplevere at samfunnet ikke reagerer. Økt bruk av DNA-registrering gjør det vesentlig lettere å få oppklart flere saker, og få reagert raskere, sier statsministeren.

Forsøk med elektroniske fotlenker er en del av regjeringens satsing mot familivold neste år. I stedet for at kvinner må ha voldsalarm, og dermed får begrenset sin bevegelsesfrihet, må voldsmennene gå med fotlenke.

- Den som begår vold skal ha en elektronisk lenke som gjør at det blir varselet om vedkommende kommer i nærheten av den personen som er utsatt for vold. Det er gjerningspersonen som skal få begrenset sin bevegelsesfrihet.

Stoltenberg peker på at 60 prosent av volden i nære forhold skjer i beruset tilstand, og varsler en fortsatt restriktiv alkoholpolitikk.

Vil fjerne soningskøen
Statsministeren mener det er uholdbart at folk som er dømt ikke får sonet.

- Flere venter på å komme inn i fengslene, enn de som venter på å komme ut. Vi kan ikke ha det slik. Vi vil øke utbyggingen av fengsler og soninsplasser, og kommer med en handlingsplan for å fjerne soningskøen, lover han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere