RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker kontroll med omskjæring

Sosial- og helsedirektoratet ønsker strengere kontroll med hvem som utfører rituelle omskjæringer, og hvordan det gjøres.

I et brev til Helsedepartementet beskriver Sosial- og helsedirektoratet situasjonen som ikke tilfredsstillende, skriver Dagsavisen. Det pekes blant annet på at det ikke er etablert ordninger som sikrer at inngrepet blir foretatt i det offentlige helsevesenet, at det ikke stilles krav til smertelindring, og at det ikke stilles kompetansekrav til personene som utfører slike inngrep.

Direktoratet mener dagens praksis er varierende. Noen offentlige sykehus utfører omskjæring gratis, mens andre nekter å utføre omskjæring. På sykehus er det stort sett muslimer som gjennomfører inngrepet. I noen trossamfunn gjøres det av tiltrodde personer som ikke er helsepersonell.

Nå ønsker direktoratet en lovregulering.

- Det er vår oppfatning at det er uheldig at man i dag ikke har krav til smertelindring ved omskjæring. Vi stiller oss tvilende til at man ved å tillate at inngrepet blir utført uten noen form for smertelindring, tar tilstrekkelig hensyn til barnets rettigheter slik de er oppstilt i FNs konvensjon, står det i brevet.

Departementet vil vurdere forslaget iløpet av våren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere