RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ønsker norsk romfartssamarbeid med EU

Regjeringen vil søke om å få starte forhandlinger om deltakelse på EU-siden i utviklingen av satellittnavigasjonssystemet Galileo.

Galileo er et samarbeid mellom EU og den europeiske romorganisasjonen ESA (European Space Agency). Norsk deltakelse har så langt bare vært knyttet til forskning og utvikling gjennom deltakelsen i ESA. Norge har dermed bare deltatt på halvt nivå i forhold til EU- landene, og dette har ifølge Nærings- og handelsdepartementet begrenset norsk industrideltakelse i samarbeidet.

Dersom det inngås en avtale med EU, vil norsk industri kunne delta i samarbeidet på lik linje med bedrifter i EU-land.

En eventuell deltakelse vil ifølge Nærings og handelsdepartementet bidra til at norske behov innen satellittnavigasjon blir tatt vare på også i den videre utviklingen av systemet. Det vil også gi norske høyteknologibedrifter mulighet til p konkurrere om utviklingsoppdrag til satellitter og bakkestasjoner i Galileo.

Totalt bidrar Norge med 152 millioner kroner til utviklingsfasen av prosjektet. Blir Norge med i utbyggingsfasen, håper industrien på kontrakter verdt 670 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere