*Nettavisen* Nyheter.

NVE: Stor fare for flom på store deler av Østlandet

FLOM: Vannet skapte store problemet på Østlandet onsdag, og problemene fortsetter torsdag. Dette bildet er tatt i Lørenskog utenfor Oslo der vannet oversvømte veier. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Det kraftige regnværet onsdag og natt til torsdag fører til stor fare for flom på mesteparten av Østlandet, advarer NVE.

03.09.15 07:36

Oslo (NTB): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppjusterte natt til torsdag flomfaren i Oslo, Oppland og Akershus til farekategori 3, som er den nest høyeste kategorien, melder NRK. Fra før var Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud omfattet av dette varselet.

Det er det kraftige regnværet som har skyllet over Østlandet onsdag og natt til torsdag som har ført til at NVE oppjusterer flomfaren.

Flomvarselet gjelder i første omgang kun torsdag.

Les mer om flommens herjinger de siste dagene: Her flommer vannet inn i husene


Kommunikasjonsrådgiver i DNB Forsikring, Vidar Korsberg Dalsbø, sier at det er flere ting boligeiere kan gjøre for å forebygge at boligene blir oversvømmet:

- Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Ofte tar flomvannet med seg gjenstander som bidrar til å tette avløpssystemet, så derfor er det viktig å rydde bort ting, skrot og kvister fra hagen som lett kan blir tatt av vannmasser.

- Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene. Om det oppstår oversvømmelser som følge av kraftig regnskyll kan det være lurt å varsle kommunen, anbefaler Dalsbø.

- Fjern derfor verdifulle gjenstander fra kjeller og garasje og sørg for at du står best mulig rustet til å takle flommen. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, og i verste fall vurder å tette til med sandsekker. Har du eiendeler nær elv eller innsjø i området hvor det er varslet flom bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden. Hver gang det er flom får vi inn mange unødvendige skader på biler, campingvogner og lignende som i motsetning til hus kan flyttes fra risikoområder. Erfaringsmessig er campingplasser utsatte fordi de ligger langs elvebredder eller innsjøer.

- De som har vært rammet av flom og tilbakeslag i rør tidligere bør være ekstra på vakt. Har det skjedd en gang, kan det skje igjen. Det gjelder både de som bor i utsatte strøk nær elvebredder og innsjøer og personer som bor i tettbygde områder der det har vært vannoppsamlinger tidligere.

Vidar Korsberg Dalsbø sier også at forsikringsutbetalinger som følge av flom har skutt i været de siste årene.

- Vi har sett mer flom de siste årene, og gjerne i forbindelse med store nedbørsmengder eller kraftig snøsmelting. Siden 2011 har erstatninger etter flomskader skutt i været, og holdt seg rundt en halv milliard i følge Norsk naturskadepool, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag