Normale verdier av D-vitamin kan redusere dødeligheten med 30 prosent for de rammet av hjerte- og karsykdommer, skriver VG.

Det viser ny forskning gjennomført ved Universitetet i Bergen og Haukland sykehus, publisert i «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

- Reduserer dødelighet betraktelig

Forskerne har fulgt opp 4114 personer med hjerte- og karsykdommer gjennom 12 år. Gjennomsnittsalderen på deltakerne var 62 år. Studien viser at det er gunstig med et nivå på 42 til 100 nmol/l D-vitamin i blodet, og at de med mer eller mindre D-vitamin enn dette, hadde økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

- Vi ser at passelige vitamin D-nivåer hos disse pasientene reduserer dødeligheten betraktelig, og at det er viktig å opprettholde et bestemt nivå av D-vitamin i kroppen. Både for mye, og for lite, øker risikoen, sier Jutta Dierkes, leder av studien, til VG.

LES OGSÅ: Tar du C-vitamin mot forkjølelse? Forskning viser at det er noe annet som fungerer bedre

Dierkes sier videre at det er vanskelig å komme med generelle anbefalinger til hvor mye D-vitamin man bør ta da dette avhenger av hvor man bor og hvilket kosthold man har.

Påvist tidligere

Dette er imidlertid ikke første gang forskere konkluderer med at et passelig vitamin D-nivå kan redusere dødelighet hos personer med hjerte- og karsykdommer.

I januar 2016 publiserte Eirik Degerud sin doktorgrad om samme tema, og konkluderte da med at pasienter med lave nivåer av vitamin D hadde økt risiko for totaldød samt økt risiko for død av hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Salg av nesespray eksploderer: - Bortkastede penger

Helsedirektoratet har, etter å ha vurdert vitamin D-status i befolkningen, konkludert med at vitamin D-tilførselen i befolkningen økes. Dette med bakgrunn i at et lavt vitamin D-inntak kan føre til negative helseeffekter - ikke bare hjerte- og karsykdom, men også benbrudd og osteoporose.

Slik får du i deg nok vitamin D

Anbefalt daglig inntak av vitamin D for voksne og barn er 10 mikrogram, mens det anbefales 20 mikrogram for de over 75 år.

Huden din kan selv produsere D-vitaminet, men da må huden eksponeres for sollys. I løpet av vintermånedene i Norge er det nok derfor mange som ikke får nok D-vitamin.

Du kan imidlertid sørge for å få nok vitamin D gjennom ditt naturlige kosthold. Spiser du for eksempel en laksefilet på 130 gram, får du i deg 10 mikrogram D-vitamin. Det samme hvis du tar en teskje tran, eller spiser fire egg.