Ny forskning: Ftaletet DEHP øker risiko for at barnet ditt får ADHD

ADHD: Høye nivåer av ftaletet DEHP hos mor er forbundet med høyere risiko for ADHD hos barnet. DEHP blir hovedsaklig brukt som plastmykner og finnes i en rekke produkter vi omgir oss med daglig. I Norge og EU er det forbudt å bruke DEHP i leker og småbarnsprodukter.

ADHD: Høye nivåer av ftaletet DEHP hos mor er forbundet med høyere risiko for ADHD hos barnet. DEHP blir hovedsaklig brukt som plastmykner og finnes i en rekke produkter vi omgir oss med daglig. I Norge og EU er det forbudt å bruke DEHP i leker og småbarnsprodukter. Foto: Colourbox

Høye nivåer av ftaletet DEHP hos mor er forbundet med høyere risiko for ADHD hos barnet, viser ny, norsk studie.

En ny studie fra Folkehelsinstituttet viser at høye nivåer av ftalatet DEHP hos gravide kvinner, gir økt sjanse for at barnet får ADHD.

Ftlater brukes hovedsaklig for å mygjøre plast, og finnes i en rekke av produktene vi bruker til vanlig, som for eksempel elektriske produkter, legemidler og medisinsk utstyr. Det finnes mange ulike ftalater, og noen av dem er klassifisert som reproduksjons- og miljøskadelige.

Kan være flere forklaringer

I studien målte forskerne mengden av ulike ftalat i urinen hos totalt 850 gravide kvinner. I gruppen av gravide med høyest DEHP-nivå, var risikoen for at babyen fikk ADHD nesten tre ganger så stor som blant de med lavest DEHP-nivå.

I Norge har mellom 3-5 prosent av barn under 18 år ADHD, ifølge helsemyndighetene.

LES OGSÅ: Svensk lærer: - Skolen fikser ikke ADHD-elever

Det er ikke første gang forskere påviser en sammenheng mellom ftalat-innhold hos gravide og ADHD hos barna, men dette er første gang en slik studie blir gjort i Norge. I tillegg har forskerne kun sett på de barna som har fått en ADHD-diagnose, mens tidligere studier har inkludert barn med ADHD-symptomer og atferdsproblemer.

LES OGSÅ: Banebrytende migrenemedisin kan bli tilgjengelig i Norge - kan halvere antall hodepinedager

Gro Dehli Villanger, en av forskerne bak studien, understreker at studien ikke kartlegger hvorvidt høye DEHP-nivåer er en direkte årsak til ADHD, eller om forklaringen er mer sammensatt.

– Det er viktig å påpeke at vi har studert sammenhenger på gruppenivå. Faktorer som ikke er inkludert i studien kan ha pvåirket resultatene. Vi kan heller ikke konkludere med at ftalat under svangerskapet er en direkte årsak til ADHD, sier Villanger til FHI.

– Vi trenger mye mer forskning for å få kunnskap om virkningsmekanismer og årsakssammenheng mellom miljøgifter, inkludert ftalat, og hjerneutvikling hos mennesker, sier Villanger.

Fakta

ADHD

Forbudt i mange produkter

Det er tidligere påvist at mange ftalat, blant annet DEHP, er hormonforstyrrende. Ifølge nettsiden «Er det farlig?», lagd av Miljødirektoratet, Mattlisynet og Miljømerking, kan DEHP skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret.

DEHP var tidligere det mest brukte ftalatet i Norge, men siden 1997 har bruken gått vesentlig ned. I Norge og EU er det forbudt å bruke DEHP i kosmetikk, leker (for barn opp til 14 år) og andre småbarnsprodukter (opp til tre år).

Fordi studien omfatter barn født i perioden 2003-2008, er det grunn til å tro at gravide kvinner i Norge får i seg minde DEHP i dag enn dag studien ble gjennomført.

Fakta

Slik ser du om produktet inneholder DEHP

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.