*Nettavisen* Nyheter.

Ny giv i likestillingskampen

Foto: (Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Den nye likestillingsdirektøren Long Litt Woon (45) krever lengre fødselspermisjon for menn. Samtidig mener hun kvinner bør huske at de ikke er uunnværlige hjemme.

01.12.03 14:08

Myndighetene har nå ansatt en ny likestillingsdirektør etter at Statskonsult i sommer felte en hard dom over det statlige Likestillingssenteret.

Long Litt Woon kommer opprinnelig fra Malaysia, hun kom til Norge som utvekslingsstudent da hun var 18 år.

I sin rapport slo Statskonsult fast at Likestillingssenteret hadde utviklet seg til en politisk aktør uten politisk styring og faglig tyngde. Long Litt Woon ser positivt på rapporten.

Vil vekke folk
- Det er viktig å få et eksternt, kritisk blikk på seg. Jeg vil legge vekt på at Likestillingssenteret framstår som en kunnskapsrik og handlekraftig aktør som bygger på empiri og forskning, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun mener at Norge har slått seg for lenge på brystet når det gjelder likestilling.

- Vi har solt oss så mye i glansen at vi har sovnet hen. Forskning viser at jenter og gutter fortsatt velger spesielle «kvinne»- og «mannsyrker». Vi ligger på 20. plass av totalt 25 vestlige land når det gjelder kjønnsdelt yrkesvalg.

- Fanget i en felle
Hun minner om at like rettigheter ikke automatisk fører til likhet.

- Jeg tror likestillingsarbeidet er fanget i en felle. Formelle regler er sikret, og unge jenter føler at de er likestilte, men gapet mellom reelle muligheter og like rettigheter er stort.

Long Litt Woon ønsker at både kvinner, menn, næringslivet og myndighetene skal delta i likestillingskampen.

- Vi trenger kjønnsnøytrale trygderettigheter. Samtidig må menn ta fatt i sin maskulinitet. Det er litt kult å bli far, men det er gjennom sin yrkesrolle de får bekreftet sin maskulinitet. Kvinner trenger på sin side å endre sitt bilde av at de er unnværlige hjemme.

Lang erfaring
Long Litt Woon er magister i sosialantropologi og kommer fra stillingen som leder av forretningsområdet organisasjon og ledelse i Deloitte Consulting.

Long har lang erfaring fra offentlig forvaltning, sist som byråsjef i Kommunal-og regionaldepartementet. Hun har i tillegg internasjonal erfaring blant annet fra Europarådet og EU-kommisjonen i Brussel.

Hun er medlem av Kringkastingsrådet og har dessuten styreverv i Norge og utlandet.

Likestillingssenteret arbeider for reell likestilling mellom kvinner og menn på alle samfunnsområder. Senteret er et statlig kontor. Stortinget bevilger penger til driften hvert år over Barne- og familiedepartementets budsjett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.